Isus nam osvjetljava put

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:1-5

1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama. 3 Tada reče Bog: »Neka bude svjetlost!« i bi svjetlost. 4 I vidje Bog da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame. 5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I nasta večer i nasta jutro: prvi dan.

Tada reče Bog: »Neka bude svjetlost!« i bi svjetlost.

Postanak 1:3

RESTORAN je bio lijep, ali mračan. Samo je jedna mala svijeća treperila na svakome stolu. U nedostatku svjetla, gosti su se koristili svjetlom na svojim mobitelima kako bi pročitali što je na jelovniku, vidjeli jedni druge, pa čak i što jedu.

Konačno, jedan je gost tiho odgurnuo stolac, prišao konobaru i postavio jednostavno pitanje. »Možete li upaliti svjetla?« Ubrzo su stropna svjetla obasjala restoran kojim se prolomio pljesak. Ali i smijeh. I veselo čavrljanje. A »hvala« se čulo sa svih strana. Prijatelj moga supruga ugasio je mobitel, uzeo nož i vilicu i rekao uime svih: »Neka bude svjetlost! Možemo početi jesti!«

Naša sumorna večer pretvorila se u blagdan jednim pritiskom na prekidač. No mnogo je važnije znati pravi izvor istinskog svjetla. Sam je Bog prvoga dana stvaranja svijeta rekao te zapanjujuće riječi: »’Neka bude svjetlost!’ I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra« (r. 3, 4, K. S.).

Svjetlo je znak Božje ljubavi prema nama. Njegovo nas svjetlo upućuje na Isusa, »svjetlo svijeta« (Ivan 8:12) koji nas odvodi iz tame grijeha. Hodajući u Njegovoj svjetlosti, nalazimo jasni put u život koji veliča Sina. On je najsjajniji dar na svijetu. Zato sigurno možemo hodati Njegovim putem.

– Patricia Raybon

Gospodine, zahvaljujemo Ti za Isusa, svjetlo svijeta i Njegovu veliku ljubav koja nam osvjetljava put.