Krotitelji jezika

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 3:1-6

1 Ne budite, braćo moja, mnogi učitelji, znajući da ćemo biti strože suđeni! 2 Svi naime posrćemo u mnogome. Ako tko u riječi ne posrće, taj je savršen čovjek; može zauzdati i sve tijelo. 3 Ako li konjima stavimo uzde u usta da nam se pokoravaju, tada upravljamo cijelim njihovim tijelom. 4 Gle i lađe, iako su velike i silni ih vjetrovi gone, a bivaju usmjeravane malim kormilom kamo god hoće kormilareva volja. 5 Tako je i jezik malen ud, a ipak čini velike stvari. Gle, mala vatra, a koliku šumu spali! 6 I jezik je vatra, svijet nepravde. Jezik među našim udovima kalja sve tijelo i pali kolo našega života, sam zapaljen od pakla.

Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju.

Efežanima 4:29

U svojoj prvoj knjizi Beryl Markham podrobno opisuje rad s Camciscanom, živahnim i ponosnim pastuhom kojeg je trebala ukrotiti. Nije znala što da radi. Što god pokušala, nije ga uspjela sasvim ukrotiti, postići barem jednu pobjedu nad njegovom tvrdoglavošću.

Koliko nas se osjeća tako u nastojanju da ukrotimo svoj jezik? I dok Jakov uspoređuje jezik s uzdama koje upravljaju konjem ili malim kormilom koje upravlja brodom (Jakovljeva 3:3-5), on jadikuje: »Iz istih usta izlazi blagoslov i kletva. Braćo moja, ne smije se to događati« (r. 10).

Pa kako onda možemo ukrotiti jezik? Apostol Pavao nudi nekoliko savjeta. Prvi je da uvijek moramo govoriti istinu (Efežanima 4:25). Međutim, to ne znači biti okrutno iskren. Sljedeći je: »Nikakva ružna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo korisna za izgradnju gdje je potrebno, da iskaže dobročinstvo slušateljima« (r. 29, K. S.). Zatim: »Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti!« (r. 31) Je li to lako? Nije ako to pokušavamo u vlastitoj snazi, a ne u snazi Duha Svetoga.

Kao što je Beryl naučila, u borbi dviju volja bile su potrebne dosljednost i upornost. Isto je s obuzdavanjem jezika.

– Linda Washington

Gospodine, pomogni nam da pazimo što govorimo.