Osjećati se sićušnima

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-32

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba.

Što je čovjek da ga se spominješ, što je čovječji sin da se za nj brineš?

Psalam 8:5

MNOGI filmski kritičari smatraju da je Lawrence od Arabije Davida Leana jedan od najvećih filmova svih vremena. Svojim naizgled nepreglednim panoramama arapske pustinje, utjecao je na generaciju ‘filmaša’ – uključujući redatelja nagrađenog Oscarom, Stevena Spielberga. »Bio sam nadahnut kad sam prvi put gledao Lawrencea«, rekao je Spielberg. »Osjećao sam se tako sićušnim. I dalje se osjećam sićušnim. I to je mjerilo njegove veličine.«

Ono zbog čega se ja osjećam malenim su golema prostranstva stvorenoga – kada gledam ocean, letim preko Sjevernog pola ili promatram noćno nebo koje svjetluca milijardama zvijezda. Ako je stvoreni svemir toliko beskrajan, koliko veći mora biti Stvoritelj čijom je riječju sve stvoreno!

O Božjoj veličini i našem osjećaju beznačajnosti govori David: »Pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš?« (r. 5, K. S.) No sam Isus nas uvjerava: »Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih?« (Matej 6:26)

Možda se osjećamo malenima i beznačajnima, ali u Očevim očima imamo veliku vrijednost – vrijednost koja se dokazuje svaki put kada pogledam križ.

– Bill Crowder

Cijena koju je Krist platio je dokaz moje vrijednosti.