Hvatanje lisica

Pročitajte: Poslanica Efežanima 5:1-13

1 Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas i predao sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris! 3 A bludnost i svaka nečistoća i lakomost neka se ni ne spominju među vama, kao što se pristoji svetima! 4 Tako i besramnost, i ludi govor, ili dvolične šale što ne dolikuju, nego radije zahvaljivanje. 5 Doista znajte: nijedan bludnik, ili nečist, ili lakomac, a to je idolopoklonik, nema udjela u kraljevstvu Kristovu i Božjem! 6 Nitko neka vas ne prevari praznim riječima, jer zbog tih dolazi Božji gnjev na nepokorne sinove! 7 Nemojte dakle biti kao oni! 8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina. 10 Odlučite se za ono što je Gospodinu ugodno! 11 Nemojte pristajati uz jalova djela tame, nego ih, štoviše, raskrinkavajte! 12 Jer ono što se potajno zbog njih zbiva, sramota je i govoriti. 13 A sve što se razobličuje, svjetlo osvjetljava; što je pak osvijetljeno, svjetlo je.

O, ulovite nam lisice, male lisice, što pustoše vinograd, naš vinograd u cvatu

Pjesma nad pjes. 2:15

KAD je šišmiš prvi put uletio u našu kuću, mislili smo da je to slučajnost. No, nakon druge noćne posjete, pročitao sam da tim malenim životinjama ne treba veliki otvor da bi vam došli u posjet. Zapravo, ako pronađu otvor debljine kovanice, ući će.

Zato sam obišao kuću i zatvorio svaki mali otvor koji sam mogao pronaći.

U Pjesmi nad pjesama 2:15 Salomon piše o malim lisicama koje mogu opustošiti vinograd. Slikovito, on govori o prijetnjama i kušnjama koje mogu ući u odnos dvoje ljudi i uništiti ga. Naravno, ne želim uvrijediti ljubitelje šišmiša ili ljubitelje lisica, ali držanje šišmiša izvan kuće i lisica izvan vinograda pomalo nalikuje borbi s grijehom u našem životu (Efežanima 5:3). Božjom milošću, Sveti Duh djeluje u nama tako da ne moramo živjeti »po tijelu, nego po Duhu« (Rimljanima 8:4). Silom Duha Svetoga možemo odoljeti iskušenju grijeha.

Hvala Boga što smo u Kristu »svjetlo u Gospodinu« i što možemo živjeti onako kako »je Gospodinu ugodno!« (Efežanima 5:8,10) Duh nam pomaže uhvatiti te male lisice.

– Dave Branon

Gospodine, Ti znaš naše slabosti. Molimo Te upotrijebi svoju moć i daj nam snage da se odupremo grijehu koji će narušiti naš odnos s Tobom i drugima.