Činite što kaže

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:22-25

22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju.

A On reče: »Jest, ali su još blaženiji oni koji slušaju Božju riječ i drže je!«

Luka 11:28

BRIAN je trebao dočekivati uzvanike na svadbi svoga brata, ali nije se pojavio. Razumljivo, članovi obitelji bili su razočarani, uključujući i njegovu sestru Jasmine koja je tom prigodom čitala tekst iz Svetoga pisma. Besprijekorno je pročitala dobro poznati odlomak u Bibliji o ljubavi iz 13. poglavlja Prve poslanice Korinćanima. Ali nakon vjenčanja, kad ju je njezin otac zamolio da Brianu preda rođendanski dar, oklijevala je. Bilo joj je teže živjeti riječi o ljubavi nego ih čitati. Međutim, prije kraja dana promijenila je mišljenje i priznala: »Ne mogu stajati i čitati Pismo o ljubavi, a ne primijeniti ga.«

Jeste li ikada bili uvjereni u istinitost onoga što ste pročitali u Svetome pismu, ali vam je bilo teško to provesti? Niste sami. Lakše je čitati i slušati Božju riječ nego ju poslušati. Zato je Jakovljev izazov tako prikladan: »Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe!« (r. 22) Ilustracija s ogledalom izaziva osmijeh, jer svi znamo što znači vidjeti nešto na sebi što zahtijeva djelovanje. U krivu smo ako mislimo da je vidjeti dovoljno. Kad Jakov kaže da se ogledamo »u savršenom zakonu slobode (r. r. 24,25), on nas potiče da učinimo ono što je Jasmine morala učiniti – živjeti što je čitala. Božja Riječ to zahtijeva. I Bog ne zaslužuje ništa manje.

– Arthur Jackson

Gospodine, pomogni nam da bolje razumijemo što znači usredotočiti se na Tvoju riječ i živjeti ono što čitamo.