Tko ima glavnu ulogu?

Pročitajte: Psalam 118:6-9,21-25

6 Gospod je za me, ne bojim se ništa:
što mi može učiniti čovjek?
7 Gospod je sa mnom, on mi pomaže,
doživjet ću poraz svojih mrzitelja.
8 Bolje se uzdati u Gospoda,
nego se oslanjati na čovjeka.
9 Bolje je uzdati se u Gospoda,
nego se oslanjati na moćnike.

21 Zahvaljujem ti jer si me uslišio
i postao moj spasitelj.
22 Kamen koji odbaciše graditelji,
postade zaglavni kamen.
23 To učini Gospod;
to je čudo pred našim očima.

24 Ovo je dan što ga učini Gospod.
Radujmo se i veselimo se u njemu!
25 O, Gospode, daj nam spasenje!
Gospode, daruj nam sreću!

To učini Gospod.

Psalam 118:23

ČUO sam anegdotu o studentu koji je, između ostalih predmeta, upisao Propovijedanje na istaknutom biblijskom koledžu. Mladić, pomalo umišljen, održao je oglednu propovijed vrlo rječito i strastveno. Sjeo je samozadovoljan, a profesor je zastao na trenutak prije nego što je odgovorio. »To je bila snažna propovijed«, rekao je. »Dobro je organizirana i poticajna. Jedini problem je što Bog nije bio predmetom nijedne vaše rečenice.«

Profesor je istaknuo problem koji s vremena na vrijeme svi imamo: možemo govoriti kao da smo mi glavni (naglašavajući što radimo, što mislimo), a zapravo Bog ima glavnu ulogu u našem životu. Često tvrdimo da Bog odlučuje, a ponašamo se kao da svi ishodi ovise o nama.

Sveto pismo inzistira na tome da je Bog u središtu našeg života, istinska sila. Čak su i naša djela vjere učinjena »u ime Gospodnje« i u Njegovoj snazi (r. r. 10,11). Bog nam donosi spasenje. Bog nas oslobađa. Bog podmiruje naše potrebe. »Jahvino je to djelo« (r. 23, K. S.).

Zato smirimo se. Ne moramo se bojati, uspoređivati, raditi iznad svojih snaga ili hraniti svoje brojne tjeskobe. Bog je glavni. Trebamo samo vjerovati i slijediti Njegovo vodstvo u poslušnosti.

– Winn Collier

Bože, često smo neiskreni kada kažemo da Ti upravljaš našim životom. Želimo s time prestati. Pomogni nam.