Miran život

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 4:9-12

9 A za bratsku ljubav ne trebamo vam pisati jer ste sami od Boga poučeni da se ljubite među sobom. 10 Zaista, to i činite prema svoj braći u cijeloj Makedoniji. A molimo vas, braćo, da još više u tom napredujete 11 te da nastojite provoditi miran život i gledati svoj posao. Radite svojim rukama, kao što vam zapovjedismo, 12 da biste se pristojno vladali prema onima što su vani i da nikoga ne opterećujete.

A molimo vas, braćo… nastojite provoditi miran život.

1 Solunjanima 4:10,11

»ŠTO želiš biti kad odrasteš?« Svi smo to pitanje čuli kao djeca, a ponekad i kao odrasli. Pitanje se rađa iz znatiželje, a odgovor često pokazuje ambicije. Moji su se odgovori tijekom godina mijenjali. Počeo sam kao kauboj, vozač kamiona, pa onda vojnik, da bih na kraju upisao fakultet i postao liječnik. Međutim, ne mogu se sjetiti da je netko predložio ili da sam ikada poželio »miran život«.

No upravo je to Pavao rekao Solunjanima. Prvo ih je potaknuo da još više vole jedni druge i cijelu Božju obitelj (r. 10). Zatim im je dao opće upozorenje koje se odnosi na sve što rade: »Ali vas usrdno molim, braćo… da brižno nastojite živjeti u miru« (r. r. 10,11, K. S.). Što je Pavao mislio time? Objasnio im je: »Radite svojim rukama, kao što vam zapovijedismo, da biste se pristojno vladali prema onima što su vani i da nikoga ne opterećujete« (r. r. 11,12). Ne želimo obeshrabriti djecu da slijede svoju nadarenost ili ono što vole, ali možda ih možemo ohrabriti da što god odluče raditi, rade to »u miru«.

S obzirom na svijet u kojemu živimo, riječi ambiciozan i miran ne bi se mogle činiti udaljenijima. No, Sveto pismo uvijek je u pravu pa bismo možda trebali razmisliti o tome kako bi bilo da počnemo živjeti mirnije.

– John Blase

Isuse, molimo Te da gledamo svoja posla, ne da se zatvorimo prema svijetu, nego da ne povećavamo buku.