Istina: gorka ili slatka?

Pročitajte: Ezekiel 2:4 – 3: 3

4 To su sinovi drska obraza i otvrdnula srca. K njima te šaljem. Reci im: Ovako veli svemogući Gospodin. 5 I poslušaju li ili ne poslušaju – jer su rod uporan – neka ipak znaju da je prorok među njima. 6 A ti, sine čovječji, ne boj ih se i ne plaši se njihovih riječi, iako je oko tebe drač i trnje, i boraviš među škorpionima! Ne boj se njihovih riječi! Ne dršći pred njihovim licem! Jer su uporan rod! 7 Navješćuj im moje riječi, poslušali ili ne! Jer su uporni. 8 Ali ti, sine čovječji, slušaj što ću ti kazati! Ne budi uporan kao taj uporni rod! Otvori usta i jedi što ti dam!« 9 Tada vidjeh pruženu ruku prema meni i u njoj svitak knjige. 10 On ga razvi preda mnom. Bio je ispisan na prednjoj strani i na stražnjoj strani. Bili su u njemu napisani plač, uzdisaji i jauci.
3
1 On mi reče: »Sine čovječji, pojedi što je pred tobom; pojedi taj svitak, onda idi i govori Izraelovoj kući!« 2 Otvorio sam usta i on mi dade svitak da jedem. 3 I reče mi: »Sine čovječji, uzmi taj svitak što ti ga dajem u sebe i pusti da uđe u tvoju nutrinu!« Ja ga pojedoh i bio mi je u ustima sladak kao med.

Ja ga pojedoh i bio mi je u ustima sladak kao med.

Ezekiel 3:3

VEĆI dio godine imala sam na nosu madež i odlučila sam otići liječniku. Rezultat biopsije dobila sam dan poslije i pisalo je to što nisam željela čuti: karcinom kože. Iako se mogao operirati i život mi nije bio ugrožen, bila je to gorka pilula.

Bog je naredio Ezekielu da proguta gorku pilulu – svitak na kojemu su bili »napisani plač, uzdisaji i jauci« (Ezekiel 2:10; 3:1,2). Morao je uzeti svitak i pustiti ga u svoju nutrinu (3:3), a zatim pročitati Izraelcima, za koje je Bog rekao da su »sinovi drska obraza i otvrdnula srca« (2:4). Čovjek bi očekivao da svitak pun ukora ima gorak okus. Ali Ezekiel piše da je bio »sladak kao med« u njegovim ustima (3:3).

Izgleda da se Ezekiel naviknuo na okus Božjeg ukora. Umjesto da to gleda kao na nešto što treba izbjegavati, Ezekiel je shvatio da je to što je dobro za dušu »slatko«. Bog nas podučava i ispravlja s ljubavlju. Pomaže nam da živimo tako da veličamo i ugađamo Bogu.

Neke su istine gorke pilule i teško ih je progutati, a druge su slatke. Imamo li na umu koliko nas Bog voli, Njegova će nam istina imati okus meda. Njegove riječi su nam dane za naše dobro i pružaju nam mudrost i snagu da oprostimo drugima, suzdržimo se od ogovaranja i otrpimo kada s nama loše postupaju. Pomogni nam, Gospodine, da prepoznamo tvoju mudrost kao slatki savjet, što doista jest!

– Kirsten Holmberg

Božja je istina slatka.