Kada »slavimo pjesmom«

Pročitajte: Djela apostolska 16:25-34

25 U ponoći su se Pavao i Sila molili i slavili pjesmom Boga; a sužnji su ih slušali. 26 A odjednom se tako snažno potrese zemlja da se uzdrmaše temelji tamnice. Odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi. 27 A kad se probudi tamničar i vidje otvorena vrata tamnice, izvadi mač i htjede se ubiti misleći da su sužnji pobjegli. 28 A Pavao povika jakim glasom: »Ne čini sebi nikakva zla, jer smo mi svi ovdje!« 29 On zaiska luč, uletje i dršćući pade k nogama Pavla i Sile. 30 Izvede ih van i reče: »Gospodo, što trebam činiti da se spasim?« 31 A oni rekoše: »Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se, ti i tvoja kuća.« 32 I navijestili su Gospodnju riječ njemu i svima koji su bili u njegovoj kući. 33 On ih uze k sebi u onaj čas noći i opra im rane; i krsti se odmah, on i sva njegova kuća. 34 Tada ih uvede u svoju kuću, postavi im stol, i radovao se je sa svom svojom kućom što je povjerovao u Boga.

Odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi.

Djela ap. 16:26

DEVETOGODIŠNJI Willie otet je iz svoga prednjeg dvorišta 2014. godine. Cijelo vrijeme, puna tri sata vožnje automobilom, otmičar mu je govorio da prestane pjevati svoju omiljenu pjesmu Every Praise (Sva slava). Willie ga nije poslušao i na kraju ga je otmičar pustio neozlijeđena. Poslije je Willie ispričao što se dogodilo. Dok je pjevao, osjetio je da strah ustupa mjesto vjeri i da pjesma uznemirava otmičara.

Njegova reakcija na strašnu situaciju u kojoj se našao podsjeća na ono što se dogodilo apostolu Pavlu i Sili. Nakon što su ih izbičevali i bacili u tamnicu, oni su »molili i slavili pjesmom Boga«, a ostali sužnji su ih slušali. »A odjednom se tako snažno potrese zemlja da se uzdrmaše temelji tamnice. Odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi« (r. r. 25,26).

Nakon što je vidio tu golemu snagu, tamničar je uzvjerovao u Boga Pavla i Sile, krstio se, a potom i svi njegovi ukućani (r. r. 27-33). Zahvaljujući pjesmama slavljenja, te su noći i fizički i duhovni lanci bili raskinuti.

Možda nećemo uvijek doživjeti tako dramatično spašavanje kao Pavao i Sila, ili Willie, ali znamo da Bog odgovara na slavljenje svoga naroda! Kad Bog djeluje, okovi se raskidaju.

– Remi Oyedele

»A ipak si Ti Svetac, stoluješ u hvalospjevima Izraela.« Psalam 22:4