Čelik i baršun

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:1-11

1 A Isus ode na Maslinsku goru. 2 Rano ujutro dođe opet u Hram. Sav narod pohrli k njemu. On sjede i poče ih učiti. 3 Tada pismoznanci i farizeji dovedoše ženu zatečenu u preljubu, postaviše je na sredinu 4 i rekoše mu: »Učitelju, ova je žena sada zatečena u preljubu. 5 Mojsije nam je zapovjedio u zakonu da takve kamenujemo. A što ti veliš?« 6 Tim pitanjem htjedoše ga iskušati, da bi ga mogli optužiti. Isus se sagnu i stade pisati prstom po zemlji. 7 Kako su ga neprestano ispitivali, on se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!« 8 I opet se sagnu te nastavi pisati po zemlji. 9 Kad su čuli odgovor, stadoše se povlačiti jedan za drugim, počevši od starijih.
I ostade Isus sam sa ženom koja je stajala na sredini. 10 Isus se uspravi i upita: »Ženo, gdje su oni, dakle? Nitko te ne osudi?« 11 Ona odgovori: »Nitko, Gospodine!« Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

»Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!«

Ivan 8:7

PJESNIK Carl Sandburg napisao je za bivšeg predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna da se ne događa često u povijesti da na zemlju dođe čovjek koji je istodobno i čelik i baršun… koji drži u svom srcu i umu strašnu oluju i mir neopisiv i savršen. »Čelik i baršun« savršeno opisuje kako je Lincoln održavao ravnotežu između moći koju ima predsjednik i zalaganja za čežnje pojedinca za slobodom.

Samo jedna osoba u cijeloj povijesti savršeno je uravnotežila snagu i nježnost, moć i suosjećanje. Taj je čovjek Isus Krist. U 8. poglavlju Evanđelja po Ivanu čitamo da kada su vjerski vođe tražili od Isusa da osudi ženu zatečenu u preljubu, On se pokazao i kao čelik i kao baršun. Bio je kao čelik jer se odupro zahtjevu gomile koja je bila žedna osvete umjesto da pogledaju sebe. Rekao im je: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!« (r. 7, K. S.) Zatim je Isus pokazao baršunastu suosjećajnost rekavši ženi: »Ni ja te ne ću osuditi… Idi, i od sad više ne griješi!« (r. 11)

Odražavajući Njegove odlike »čelika i baršuna« u tome kako se odnosimo prema drugima, otkrivamo Očev trud da nas učini sličnima Isusu. Možemo pokazati Njegovo srce svijetu gladnom i baršuna milosrđa i čelika pravde.

– Bill Crowder

Oče nebeski, hvala Ti za Tvojega Sina čija su snaga i nježnost slika Tvoje ljubavi za pali i izgubljeni svijet.