Međusobno isprepleteni

Pročitajte: Propovjednik 4:9-12

9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Propovjednik 4:12

PRIJATELJICA mi je dala sobnu biljku koju je imala više od četrdeset godina. Bila je visoka kao ja i imala je veliko lišće na tri odvojene vretenaste stabljike. Zbog težine lišća stabljike su se nagnule prema podu. Da to popravim, s jedne strane lonca u kojemu je bilo cvijeće podmetnula sam komad drveta i stavila biljku blizu prozora kako bi sunčeva svjetlost okrenula lišće prema sebi i pridonijela da se biljka uspravi.

Nedugo nakon što sam dobila biljku, vidjela sam istu takvu u poslovnici banke, samo što su ondje tri slabašne stabljike bile međusobno isprepletene kako bi bile veće i čvršće. Ta je biljka stajala uspravno bez ikakve pomoći.

Bilo koje dvoje ljudi može biti u istom ‘loncu’ godinama, ali se udaljiti i iskusiti manje blagodati od onoga što im je Bog spreman dati. Međutim, kada su njihovi životi isprepleteni s Bogom, imaju veći osjećaj stabilnosti i bliskosti. Njihov će odnos jačati. »I trostruko se uže ne kida brzo« (r. 12, K. S.).

Poput sobnih biljaka, brakovi i prijateljstva zahtijevaju određenu njegu. Skrb o tim odnosima uključuje duhovnu povezanost tako da je Bog prisutan u središtu svake važne veze. On je beskrajna zaliha ljubavi i milosti – onoga što nam je najpotrebnije da sretno ostanemo ujedinjeni jedni s drugima.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, želimo Tvoju prisutnost u najprisnijim odnosima u svome životu.