Pridružite se uličnom timu

Pročitajte: Evanđelje po Marku 2:13-17

13 Izađe opet k moru. Sav je narod dolazio k njemu, a on ih je učio. 14 Prolazeći, vidje Levija, Alfejeva sina, gdje sjedi na carini. Reče mu: »Pođi za mnom!« On ustade i ode za njim. 15 Kad je onda u njegovoj kući sjedio za stolom, bili su mnogi carinici i grješnici s Isusom i njegovim učenicima za stolom, jer ih je bilo mnogo koji su pristajali uz njega. 16 I kad su pismoznanci i farizeji vidjeli gdje jede s grješnicima i carinicima, rekoše njegovim učenicima: »Zašto jede i pije s carinicima i grješnicima?« 17 Isus je to čuo i odvratio im: »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni. Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike.«

7

Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike.

Marko 2:17

ZDRAVSTVENI radnici u jednome dijelu svijeta provode medicinsku skrb na ulicama gradova opskrbljujući lijekovima beskućnike, ovisnike o opijatima, kojima mogu smanjiti ili izliječiti ovisnost. Sve je započelo kao odgovor na rastući broj beskućnika koji kod uzimanja droge koriste injekcije i trebaju sterilne šprice. Uobičajeno je da liječnici čekaju da oni koji trebaju njihovu pomoć dođu u dom zdravlja. Dovodeći medicinske skrb njima, na ulicu, beskućnici nemaju problem s prijevozom i dolaženjem u zakazano vrijeme.

Spremnost zdravstvenih djelatnika da idu onima kojima je potrebna njega podsjeća me na to da je Isus došao k nama u našim potrebama. U svojoj službi Isus je tražio one za koje vjerska elita nije marila: jeo je s »grješnicima i carinicima« (r. 16), optuživali su Ga. Kada su pitali zašto to radi, odgovorio je: »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni« (r. 17). Zatim je objasnio da Mu je namjera bila pozvati grješnike u odnos s Njime, a ne pravednike.

Kada shvatimo da smo svi »bolesni« i da trebamo liječnika (Rimljanima 3:10), više ćemo cijeniti Isusovu spremnost da jede s »grješnicima i carinicima« – s nama. Zauzvrat, kao i spomenute zdravstvene radnike, Isus je nas pozvao u Svoj ‘ulični tim’ kako bismo Njegovu spasonosnu poruku prenijeli drugima u potrebi.

– Kirsten Holmberg

Hvala Ti, Isuse, što nisi čekao da mi dođemo k Tebi.