Hodajte poput junaka

Pročitajte: Knjiga o Sucima 6:1,11-16

1 Kad su Izraelovi sinovi opet činili što se Gospodinu nije sviđalo, dade ih Gospodin u ruke Midjancima za sedam godina.
11 Tada dođe Anđeo Gospodnji i sjede pod hrast kod Ofre, koji je pripadao Abiezeru Joašu, a sin je njegov Gideon mlatio pšenicu na tijesku, da je osigura od Midjanaca.
12 Njemu se prikaza Anđeo Gospodnji i reče mu: »Gospodin je s tobom, hrabri junače!«
13 Gideon mu odgovori: »Molim, gospodaru moj! Kad je Gospodin s nama, zašto nas snađe sve ovo? Gdje su sva njegova čudesa što su nam ih pripovijedali naši oci kad su govorili: Gospodin nas je izveo iz Egipta? A sada nas je ostavio Gospodin i predao nas u ruke Midjancima.«
14 Gospodin se okrenu k njemu i reče: »Idi u toj svojoj snazi i izbavi Izraela iz ruku Midjanaca! Ja te šaljem.«
15 A on mu odvrati: »Oprosti, gospodaru moj! Čime ću izbaviti Izraela? Eto, moj je rod najmanji u Manašeovu plemenu, a ja sam posljednji u svojoj obitelji.«
16 Gospodin mu odvrati: »Ja sam s tobom i ti ćeš pobiti Midjance kao jednoga čovjeka.«

Njemu se prikaza Anđeo Gospodnji i reče mu: »Gospodin je s tobom, hrabri junače!«

Suci 6:12

EMMA je osamnaestogodišnja djevojka koja redovito govori o Isusu na društvenim mrežama, usprkos tome što neki kritiziraju njezinu radost i gorljivu ljubav za Krista. Neki se rugaju njezinu izgledu, čak dovode u pitanje njezinu inteligenciju. Iako se neljubazne riječi duboko urezuju u Emmino srce, ona nastavlja širiti Evanđelje vjerom i ljubavlju prema Isusu i drugima. Ponekad je u iskušenju povjerovati da su njezin identitet i vrijednost određeni kritikama drugih. Tada traži Božju pomoć, moli se za svoje progonitelje, razmišlja o riječima Svetoga pisma i nastavlja hrabro i samouvjereno.

Gideon je imao opasnog neprijatelja – Midjance (r. r. 1-10). Iako mu je Bog rekao »hrabri junače«, Gideona su mučile sumnje, samonametnuta ograničenja i nesigurnosti (r. r. 11-15). U više navrata doveo je u pitanje Gospodinovu prisutnost i svoje sposobnosti, ali se na kraju prepustio, u vjeri.

Kada vjerujemo Bogu, možemo živjeti kao da vjerujemo da je to što On kaže o nama istina. Čak i kad nas progonstvo dovodi u kušnju da sumnjamo u svoj identitet, naš nebeski Otac potvrđuje svoju prisutnost i bori se za nas. On jamči da možemo hodati poput hrabrih junaka jer nas je naoružao svojom bezuvjetnom ljubavlju, zaštitio svojom beskrajnom milošću i osigurao svojom pouzdanom istinom.

– Xochitl Dixon

Bože, hvala Ti što znamo da smo Tvoja ljubljena djeca.