Svjetlo u tami

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:5; 16:1-11,33

5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze.
1 Ovo vam kazah da se ne sablaznite. 2 Izgonit će vas iz sinagoga. A dolazi vrijeme kad će svaki koji vas ubije misliti da čini djelo Bogu ugodno. 3 To će činiti jer ne poznaju ni Oca ni mene. 4 Nego sam vam ovo rekao da se, kad dođe vrijeme, sjetite ovoga što sam vam kazao.
A u početku vam to nisam govorio, jer sam bio s vama. 5 A sad idem k onome koji me posla, i nitko me od vas ne pita: Kamo ideš? 6 Nego, jer sam vam to rekao, napuni se žalošću vaše srce. 7 Ali ja vam istinu govorim: Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj ne će doći k vama; ako li odem, poslat ću ga k vama. 8 I kad on dođe, uvjerit će svijet o grijehu, i o pravdi, i o sudu. 9 O grijehu, jer ne vjeruju u mene; 10 o pravdi, jer idem k svome Ocu, i više me ne ćete vidjeti; 11 o sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.
33 Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: ja nadvladah svijet.

U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: Ja nadvladah svijet.

Ivan 16:33

U knjizi These Are the Generations (To su naraštaji) gospodin Bae opisuje Božju vjernost i snagu Evanđelja da razbije tamu. Njegov djed, roditelji i njegova vlastita obitelj bili su progonjeni zbog svjedočenja vjere u Krista. No, dogodilo se nešto zanimljivo kada je gospodin Bae bio u zatvoru zato što je prijateljici govorio o Bogu: njegova je vjera rasla. Isto je bio slučaj i s njegovim roditeljima dok su bili u koncentracijskom logoru – nastavili su dijeliti Kristovu ljubav čak i tamo. Gospodin Bae čvrsto je vjerovao u obećanje iz Evanđelja po Ivanu 1:5: »Svjetlost svijetli u tami, ali tama ga ne obuze.«

Isus je prije uhićenja i raspeća upozorio svoje učenike na nevolje koje im predstoje. Odbacit će ih ljudi koji »ne poznaju ni Oca ni Mene« (16:3), rekao je, a onda ih je utješio: »U svijetu ćete imati patnju. Ali, ohrabrite se: Ja sam pobijedio svijet!« (r. 33, K. S.)

Iako mnogi vjernici nisu iskusili progonstvo kakvo je pretrpjela obitelj gospodina Baea, možemo očekivati probleme. To ne znači prepustiti se malodušnosti ili ogorčenosti. Imamo Branitelja – Duha Svetoga kojeg je Isus obećao poslati. Zamolimo ga za vodstvo i utjehu (r. 7). Moć Božje prisutnosti može nas održati u mračnim vremenima.

– Linda Washington

Nebeski Oče, molimo Te zaštiti svoju djecu koja prolaze progonstvo.