Ožiljci pričaju

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:24-29

24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. 25 I kazaše mu drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina.« A on im reče: »Dok ne vidim na njegovim rukama ranu od čavala, i ne stavim svojega prsta u ranu od čavala, i ne stavim svoje ruke u njegov bok, ne ću vjerovati.« 26 I poslije osam dana bili su opet njegovi učenici unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, dok su bila vrata zatvorena, i stade u sredinu, i reče: »Mir vam!« 27 Potom reče Tomi: »Stavi svoj prst ovamo, i vidi moje ruke, i pruži svoju ruku i stavi je u moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!« 28 Tada mu reče: »Gospodin moj i Bog moj!« 29 Reče mu Isus: »Zato jer si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a povjerovaše!«

»Stavi svoj prst ovamo, i vidi Moje ruke, i pruži svoju ruku i stavi je u Moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!«

Ivan 20:27

LEPTIR je letio oko maćuhica moje mame. Bila sam dijete i željela sam ga uhvatiti. Otrčala sam iz stražnjeg dvorišta u kuhinju i zgrabila staklenku, ali u žurbi sam se spotaknula i pala na tvrdu betonsku terasu. Posuda se razbila pod mojim zapešćem i napravila ružnu ranu koju su sašili s osamnaest šavova. Danas ožiljak puzi poput gusjenice oko moga zapešća, priča priču i o ranjavanju i o ozdravljanju.

Kada se Isus ukazao učenicima nakon svoje smrti, došao je s ožiljcima. Ivan izvješćuje da je Toma želio vidjeti »na Njegovim rukama ranu od čavla« i Isus mu je rekao da »stavi svoj prst« u rane od čavala »i pruži svoju ruku« u Njegov bok« (r. r. 25,27). Da bi pokazao da je on isti Isus, ustao je iz mrtvih, a ožiljci Njegove patnje još su bili vidljivi.

Isusovi ožiljci dokazuju da je on Spasitelj i pričaju priču o našem spasenju. Ožiljci od čavala na Njegovim rukama i stopalima i udubljenje na Njegovu boku pričaju o boli koja je nanesena, podnesena, a zatim izliječena – za nas. Učinio je to kako bismo Mu se mogli vratiti i biti potpuni.

Jeste li ikada razmišljali na tome što pričaju Kristovi ožiljci?

– Elisa Morgan

O Isuse, kako volimo priču koju pričaju Tvoji ožiljci nama – i našem svijetu.