Više nego što se čini

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:20-27

20 A sad su mnogi udovi, ali jedno tijelo. 21 A oko ne može reći ruci: »Ne trebam te«; ili opet glava nogama: »Ne trebate mi.« 22 Nasuprot, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 I s većim poštovanjem pazimo na one udove tijela koje smatramo manje uglednima. I svoje nepristojne udove pokrivamo s osobitom pristojnošću. 24 A naši pristojni udovi toga ne trebaju. Ali Bog je složio tijelo i slabijemu udu dao više časti, 25 da ne bude razdora u tijelu, da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26 Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi. 27 A vi ste tijelo Kristovo, i pojedinačno udovi.

A vi ste tijelo Kristovo, i pojedinačno udovi.

1 Korinćanima 12:27

POSJETITE bilo koji američki rodeo na kojemu se jaše i baca laso i vidjet ćete njih – natjecatelje s četiri prsta na jednoj ruci i zadebljanjem tamo gdje bi trebao biti palac. To je uobičajena ozljeda u tome sportu – palac oko kojeg se omota uže na jednom kraju, a bik pristojne veličine koji povlači uže na drugom, i palac je obično taj koji gubi.

To nije ozljeda zbog koje završava karijera, ali odsutnost palca mijenja stvari. Pokušajte bez palca oprati zube, ili zakopčati košulju, ili se počešljati, vezati cipele pa čak i jesti. Taj mali često previđeni dio vašeg tijela igra značajnu ulogu.

Apostol Pavao opisuje sličnu situaciju u crkvi. Njezini često manje uočljivi i često manje glasni članovi ponekad od drugih dobiju odgovor »ne trebam te« (r. 21). Obično to ostaje neizgovoreno, ali postoje slučajevi kada se to kaže i naglas.

Bog nas poziva da se jednako brinemo i poštujemo jedni druge (r. 25). Svatko od nas dio je Kristova tijela (r. 27) i bez obzira na sposobnosti ili nadarenosti koje smo primili, trebamo jedni druge. Neki od nas su oči i uši, da tako kažemo, a neki od nas palčevi. Ali svatko od nas igra značajnu ulogu u Kristovu tijelu, ponekad i važniju nego što se čini.

– John Blase

Oče, oprosti nam što zaboravljamo da je svatko od nas dio Kristova tijela. Mi smo dijelovi, a Ti i samo Ti si glava.