Izvorno štovanje

Pročitajte: Evanđelje po Marku 11:15–18

15 Tako dođoše u Jeruzalem. On ode u Hram i stade izgoniti prodavače i kupce iz Hrama. Isprevrće stolove mjenjačima i klupe trgovcima golubova 16 i ne dopusti da tko pronese i samo jednu posudu kroz Hram. 17 On ih podsjeti na ono: »Ne stoji li pisano:
Moja kuća treba biti kuća molitve za sve narode?
A vi načiniste od nje razbojničku spilju.«
18 Kad to doznaše svećenički glavari i pismoznanci, razmišljali su kako bi ga pogubili. Ali su ga se bojali, jer je sav narod bio zanesen njegovim naukom.

Moja kuća treba biti kuća molitve za sve narode.

Marko 11:17

JOSE je bio pastor crkve poznate po brojnim programima i živopisnim događanjima. Sve je bilo učinjeno kako treba, no ipak se brinuo da su se crkvene aktivnosti pretvorile u posao. Je li crkva rasla zbog pravih razloga ili zbog svojih aktivnosti? Želio je to saznati pa je na godinu dana otkazao sva dodatna crkvena događaja. Njegova će se zajednica usredotočiti na to da bude živi hram u kojemu ljudi štuju Boga.

Joseova se odluka čini pre radikalnom tako dugo dok se ne sjetite što je Isus napravio kad je ušao u vanjsko dvorište Hrama. Sveti prostor koji je trebao biti »kuća molitve« pretvoren je u »razbojničku špilju« kojom je odzvanjalo: »Kupite golubice ovdje! Bijele kao ljiljan kako Bog zapovijeda!« Isus je isprevrtao stolove trgovaca i rastjerao kupce. Bijesan zbog toga što su radili podsjetio ih je na riječi proroka Jeremije 7:11. »Moja kuća treba biti kuća molitve za sve narode? A vi načiniste od nje razbojničku spilju« (Marko 11:17). Dvorište za neznabošce, mjesto na kojemu su nežidovi mogli štovati Boga, pretvoreno je u tržnicu na kojoj se zarađivao novac.

Nema ništa loše u trgovini ili bavljenju nečime. Ali to nije svrha crkve. Mi smo živi hram Božji i naša glavna zadaća je obožavati Isusa. Mi vjerojatno nećemo morati isprevrtati stolove poput Isusa, ali će nas možda pozvati da učinimo nešto jednako radikalno.

– Mike Wittmer

Oče, pokaži nam štovanje kojim Ti ugađamo.