Bog nas čuva

Pročitajte: Psalam 121:5-8

5 Gospod je čuvar tvoj,
Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.
6 Danju ti sunce ne će nauditi,
niti mjesec u noći.

7 Gospod će te čuvati od svakoga zla,
on će čuvati život tvoj.
8 Gospod će čuvati tvoj izlazak
i povratak od sada i dovijeka.

Gospod je čuvar tvoj.

Psalam 121:5

NAŠ nam je unuk mahao na odlasku, a onda se okrenuo i pitao me: »Bako, zašto stojiš na trijemu i gledaš dok ne odemo?« Nasmiješila sam se jer mi se njegovo pitanje činilo ‘slatko’. No vidjevši njegovu zabrinutost, pokušala sam mu objasniti. »Pa, to je pristojno«, rekla sam. »Ako si moj gost, ispratiti te pogledom znači da mi je stalo do tebe.« Vagao je moj odgovor, ali i dalje je izgledao zbunjeno. Zato sam mu rekla jednostavnu istinu. »Gledam«, rekla sam, »jer te volim. Kad vidim auto kako odlazi, znam da ste sigurno krenuli kući.« Nasmiješio se i nježno me zagrlio. Napokon je shvatio.

Njegovo me djetinje razumijevanje podsjetilo na nešto što svi trebamo upamtiti – naš nebeski Otac neprestano bdije nad svakim od nas, svojom dragocjenom djecom. Kao što piše u 121. psalmu: »Gospod je čuvar tvoj, Gospod je sjena tvoja s desne tvoje« (r. 5).

Kakvog li ohrabrenja na štovanje hodočasnicima koji su se uspinjali strmim putevima prema Jeruzalemu. »Danju ti sunce ne će nauditi, niti mjesec u noći. Gospod će te čuvati od svakoga zla, On će čuvati život tvoj« (r. r. 6,7). To se obećanje odnosi i na nas. Kada se uspinjemo svojom životnom cestom, ponekad suočeni s duhovnom prijetnjom ili zlom, »Gospod će čuvati (naš) izlazak i povratak od sada i dovijeka«. Zašto? Voli nas. Kada? »Od sada i dovijeka« (r. 8).

– Patricia Raybon

Ljubljeni Oče, hvala Ti što smo sigurni jer nas Ti čuvaš.