Prelomljeni za dijeljenje

Pročitajte: Evanđelje po Luki 9:11-17

11 A narod to opazi i pođe za njim. On ih je primio ljubazno, govorio im o Božjem kraljevstvu i iscjeljivao sve koji su trebali iscjeljenje. 12 Već se je dan stao naginjati. Tada dođoše dvanaestorica k njemu i rekoše: »Otpusti narod! Neka idu u okolna sela i zaseoke, da potraže prenoćište i hranu, jer smo ovdje u pustom kraju.« 13 On im odvrati: »Dajte im vi neka jedu!« Oni odvratiše: »Imamo samo pet kruhova i dvije ribe; a morali bismo poći i kupiti hrane za sve ovo mnoštvo.« 14 Bilo je, naime, oko pet tisuća ljudi.
Tada on reče svojim učenicima: »Neka posjedaju u skupine po pedeset!« 15 Učiniše tako i svi posjedaše. 16 Tada uze onih pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo i izreče nad njima blagoslov. Onda ih prelomi i dade učenicima, da razdijele mnoštvu. 17 Svi su jeli i nasitili se. I nakupiše još dvanaest punih košarica od komadićâ što pretekoše.

Dajte im vi neka jedu!

Luka 9:13

NAKON što mu je u automobilskoj nesreći poginula žena, sastajali smo se svakog četvrtka. Ponekad je dolazio s pitanjima na koja ne postoje odgovori; ponekad je dolazio s uspomenama koje je želio ponovo proživjeti. S vremenom je prihvatio da, iako je nesreća posljedica slomljenosti našega svijeta, Bog i dalje djeluje. Nekoliko godina poslije održavao je predavanja u našoj crkvi o tuzi i ispravnom žalovanju. Ubrzo je postao osoba kojoj su dolazili ljudi koji su doživjeli gubitak. Ponekad baš onda kada nam se čini da nemamo što ponuditi, Bog uzima naše ‘nedovoljno’ i to čini ‘više nego dovoljnim’.

Čitali smo da je Isus rekao svojim učenicima da nahrane okupljeno mnoštvo, a oni su Mu odgovorili da imaju »samo pet kruhova i dvije ribe«. Isus je uzeo to malo što su imali, a zatim se okrenuo učenicima i dao im kruh, kao da im želi reći: »Mislio sam: ‘Dajte im vi neka jedu!’« (r. 13-16) Krist će činiti čuda, ali često u to uključuje i nas.

Isus nam kaže: »Stavite sebe i to što imate u Moje ruke. Svoj slomljeni život, svoju životnu priču. Svoju krhkost i svoje neuspjehe, svoju bol i svoju patnju. Stavite to u Moje ruke. Iznenadit ćete se što s time mogu učiniti.« Isus zna da iz naše praznine može proizvesti puninu. U našim slabostima može pokazati svoju snagu.

– Glenn Packiam

Isuse, uzmi naše nedovoljno i učini ga dovoljnim.