Udari krticu

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-20

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu. 20 Bogu i Ocu našemu slava u vijeke vijeka! Amen.

Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima.

1 Timoteju 6:6

MOŽDA znate kako je to. Čini se da svakog dana pristiže sve više računa – komunalna naknada, struja, plin, rata kredita, registracija automobila. Jason se nedavno požalio: »Dugujemo tisuće funti. Kada bismo uspjeli platiti te račune, život bi bio divan, a ja zadovoljan! Čini mi se kao da igram igru Udari krticu – u kojoj plastične krtice nasumično iskaču iz rupa, a igrač ih divljački udara batom.

Ponekad je i život nalik tome. Apostolu Pavlu to je sigurno bilo poznato. Rekao je: »Znam oskudijevati… u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati« (Filipljanima 4:12). U čemu je njegova tajna? »Sve mogu u Onome koji me krijepi« (r. 13). Kad sam prolazila kroz razdoblje izrazite malodušnosti, pročitala sam na čestitki ovo: »Ako nije ovdje, gdje je?« Bio je to moćan podsjetnik da, ako zadovoljstvo ne nalazim ovdje i sada, zašto mislim da ću ga naći u drugim okolnostima?

Kako možemo naučiti odmarati se u Isusu? Možda je to stvar usredotočenosti. Uživanje i zahvalnost na dobrome. Bolje poznavanje Očeve vjernosti. Rast povjerenja i strpljenja. Shvaćanje da je u životu bitan Bog, a ne mi. Traženje od Boga da nas nauči biti zadovoljnima u Njemu.

– Anne Cetas

Bože, Ti si dobar i sve što radiš je dobro. Nauči nas zadovoljstvu u Tebi.