Račun je plaćen

Pročitajte: Ponovljeni zakon 26:12-15

12 Kad u trećoj godini, u godini desetine, odijeliš svu desetinu od svojih dohodaka i predaš je levitu, strancu, siroti i udovici, da od toga u tvojem prebivalištu jedu i nasite se, 13 onda moli pred Gospodinom, Bogom svojim: Iznesoh iz svoje kuće što je posvećeno i dadoh levitu, strancu, siroti i udovici, točno po naputku što mi ga ti dade. Nijedne tvoje naredbe ne prekrših i ne zaboravih. 14 Ne jedoh od toga u svojoj žalosti i ništa ne uzeh od toga kad sam bio nečist. Ništa od toga ne darovah za mrtvaca. Poslušah Gospodina, Boga svojega, i učinih kako je zapovjedio. 15 Pogledaj iz svetoga stana svojega, s neba, i blagoslovi narod svoj Izraela i zemlju koju si nam dao, kao što si se zakleo našim ocima, zemlju u kojoj teče mlijeko i med!

Kad u… godini desetine, odijeliš svu desetinu od svojih dohodaka i predaš je levitu, strancu, siroti i udovici… onda moli pred Gospodinom, Bogom svojim.

Ponovljeni zak. 26:12

»ŠTO vam se dogodilo?« upitao je Zeal, nigerijski poduzetnik, naginjući se nad krevet bolnice u Lagosu. »Netko je pucao u mene«, odgovorio je mladić sa zavojem oko bedra. Iako je bio dobro, nije smjeo otići dok ne plati – politika koju slijede mnoge vladine bolnice u okruženju. Nakon razgovora sa socijalnim radnikom, Zeal je anonimno podmirio račun iz dobrotvornog fonda koji je prije nekog vremena ustanovio kao znak svoje kršćanske vjere. Zauzvrat, nada se da će oni koji prime takav dar jednog dana pomoći drugima.

Davanje od Božjega izobilja prožima cijelu Bibliju. Primjerice, kada je Mojsije učio Izraelce kako živjeti u Obećanoj zemlji, rekao im je da u znak zahvalnosti najprije Bogu vrate dio onoga što im je On dao (r. r. 1-3) i da se brinu za potrebite – strance, sirote i udovice (r. 12). Budući da su živjeli u zemlji »u kojoj teče mlijeko i med!« (r. 15), trebali su pokazivati Božju ljubav pomažući siromašnima.

I mi možemo širiti Božju ljubav dijeleći s drugima svoja materijalna dobra, bila ona velika ili mala. Možda nećemo imati priliku niti mogućnost učiniti ono što je Zeal učinio, ali uvijek imamo što dati.

– Amy Boucher Pye

Bože, pomogni nam da vidimo materijalne i duhovne potrebe onih oko sebe, bili nam oni bliski ili daleki.