Radost osuđenika na smrt

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:3-9

3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih. 4 Preporodio nas je za baštinu neraspadljivu, neokaljanu, neuvelu, sačuvanu na nebesima za vas 5 koje po vjeri čuva Božja snaga za spasenje, pripravljeno za očitovanje u posljednje vrijeme. 6 Zato se radujte, iako ste sada, kada je potrebno, nakratko rastuženi različitim kušnjama, 7 da vaša prokušana vjera – mnogo dragocjenija od raspadljivoga zlata koje se kuša ognjem – bude na hvalu, slavu i čast, o objavljenju Isusa Krista. 8 Njega ljubite, a ne vidjeste ga. U njega vjerujete, iako ga još ne gledate. Uz to se radujete neiskazanom i proslavljenom radošću 9 što ćete postići cilj svoje vjere: spasenje duša.

U Njega vjerujete, iako Ga još ne gledate. Uz to se radujete neiskazanom i proslavljenom radošću.

1 Petrova 1:8

ANTHONY Ray Hinton optužen je 1985. godine za ubojstva dvojice voditelja restorana. Bila je riječ o namještaljci – proglašen je krivim i osuđen na smrt iako je bio kilometrima daleko od mjesta zločina. Na suđenju Ray je oprostio onima koji su lažno svjedočili i rekao da je usprkos nepravdi još uvijek radostan. »Kada umrem, ja idem u nebo«, rekao je. »Kamo vi idete?«

Ray je teško podnosio život osuđenika na smrt. Zatvorska svjetla koja su treperila uvijek kada je netko smaknut na električnoj stolici, podsjećala su ga što ga čeka. Ray je prošao detektor laži, ali rezultati su zanemareni – jedna od mnogih nepravdi s kojima se suočio na ponovljenom suđenju.

Konačno, na Veliki petak 2015. godine, Rayeva je presuda poništena i pušten je na slobodu. Trideset je godina čekao izvršenje smrtne kazne. Njegov život je svjedočanstvo Božjeg postojanja. Zbog svoje vjere u Isusa, Rayeva nada je opstala, pobijedila sve njegove nevolje (r. r. 3-5) i iskusio je nadnaravnu radost usprkos nepravdi (r. 8). »Tu mi radost«, rekao je nakon puštanja na slobodu, »nisu mogli oduzeti u zatvoru«. Takva je radost dokaz prokušanosti njegove vjere (r. r. 7,8) i teško ju je glumiti.

– Sheridan Voysey

Radost u nedaćama svjedoči o Bogu koga ne vidimo, ali koji je uvijek spreman pomoći!