Uživanje u knjizi

Pročitajte: Jošua 1:1-9

1 Poslije smrti Mojsija, sluge Gospodnjega, reče Gospodin Jošui, Nunovu sinu, sluzi Mojsijevu: 2 »Sluga moj Mojsije mrtav je. Zato sad ustani, pođi tamo preko Jordana, ti i sav narod, u zemlju koju dajem njima, sinovima Izraelovim. 3 Svako mjesto na koje stupi vaša noga dajem vam, kao što obećah Mojsiju. 4 Od pustinje i tamo od Libanona do velike rijeke Eufrata, sva zemlja Hetita, do velikoga mora na zapadu, bit će vaše područje. 5 Nitko se ne će moći održati pred tobom svega tvojega života. Kao što sam bio s Mojsijem, tako ću biti i s tobom. Ne ću ti uskratiti svoju pomoć i ne ću te ostaviti. 6 Budi srčan i jak! Jer ti ćeš tome narodu dati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. 7 Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš! 8 Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima. 9 Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.«

Imaj uvijek ovu knjigu Zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć.

Jošua 1:8

TSUNDOKU je riječ koja sam oduvijek trebala! Na japanskome to je hrpa knjiga na noćnom ormariću koje čekaju da ih pročitamo. Nude mogućnost da nešto naučimo ili bijeg u drugo vrijeme ili mjesto, i ja čeznem za užicima i znanjem koje se nalaze u njima. Zato je hrpa uvijek ondje.

Ideja da u knjizi možemo pronaći zadovoljstvo i pomoć još je istinitija kada je riječ o knjizi nad knjigama – Bibliji. Nalazim ohrabrenje da uronimo u Sveto pismo u Božjim uputama Jošui, novoimenovanom vođi Izraelaca, kojemu je povjerena zadaća da narod uvede u zemlju koju im je Bog obećao dati (r. 3). Znajući što ih čeka, Bog je uvjeravao Jošuu: »Kao što sam bio s Mojsijem, tako ću biti i s tobom« (r. 5). Pomagao mu je i kroz Jošuinu poslušnost Njegovim zapovijedima. »Imaj uvijek ovu knjigu Zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano« (r. 8), rekao mu je. Iako je Jošua imao knjigu Zakona, trebao ju je redovito proučavati ​​kako bi shvatio tko je Bog i što namjerava sa svojim narodom.

Trebate li uputu, istinu ili ohrabrenje za danas? Odvojimo li vrijeme za čitanje, poslušamo li i pronađemo li duhovnu hranu u Bibliji, uživat ćemo u svemu što piše na njezinim stranicama (2 Timoteju 3:16).

– Lisa M. Samra

Oče, hvala Ti na Svetome pismu.