Galeb Chirpy

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 17:2-6

2 Potom mu dođe riječ Gospodnja: 3 »Odi odavde, okreni na istok i sakrij se na potoku Keritu, koji teče istočno od Jordana! 4 Iz potoka ćeš piti, a gavranima sam zapovjedio da te tamo hrane.« 5 On posluša Gospodina, ode tamo, nastani se na potoku Keritu, koji teče istočno od Jordana. 6 Gavrani su mu ujutro donosili kruha i mesa i isto tako navečer. Iz potoka je pio.

Gavrani su mu ujutro donosili kruha i mesa i isto tako navečer. Iz potoka je pio.

1 Kraljevima 17:6

VEĆ dvadeset godina galeb Chirpy svakodnevno posjećuje čovjeka koji je ga je njegovao kada je slomio nogu. John je domamio Chirpyja psećim keksima, previo mu nogu i galeb je ozdravio. Iako Chirpy živi na plaži Instow u Devonu, u Engleskoj, samo između rujna i ožujka, on i John Sumner lako se pronalaze – Chirpy doleti ravno k njemu kad on dođe na plažu, i ne prilazi nijednom drugom čovjeku. S pravom možemo reći da je to neuobičajena veza.

Povezanost Johna i Chirpyja podsjeća me na još jedan neobičan odnos čovjeka i ptice. Kada je Iliji, jednom od Božjih proroka, u vrijeme suše Bog poručio da ode u pustinju i sakrije se »na potoku Keritu« rekao mu je da će vodu piti iz potoka, a On će svakoga dana slati gavrane da mu donesu hranu (r. r. 3,4). Unatoč teškim okolnostima i okruženju, Ilija je imao sve što mu je trebalo. Neobično je da je za dostavu hrane Bog odabrao gavrane, sveždere i strvinare – no u Ilijinu slučaju to se pokazalo odličnim izborom.

Ne čudi nas da čovjek pomaže ptici, ali kada se ptice brinu o čovjeku, ujutro i navečer mu donose »kruha i mesa«, to možemo objasniti jedino Božjom intervencijom (r. 6). Poput Ilije, i mi možemo biti sigurni da se On brine o nama.

– Kirsten Holmberg

Dragi Bože, pomogni nam da se u svim okolnostima pouzdamo u Tebe.