Zvono

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 16:13-20

13 Kad dođe Isus u okolinu Cezareje Filipove, upita učenike: »Za koga drže ljudi Sina Čovječjega?« 14 Oni odgovoriše: »Jedni za Ivana Krstitelja, drugi za Iliju, drugi opet za Jeremiju ili za kojega od proroka.« 15 On ih upita: »A vi, za koga me vi držite?« 16 Šimun Petar odgovori: »Ti si Krist, Sin Boga živoga.« 17 Tada mu reče Isus: »Blago tebi, Šimune, Jonin sine! Jer ti tijelo i krv nisu to objavili nego moj Otac koji je na nebesima. 18 I ja tebi kažem: Ti si Petar. Na toj stijeni sagradit ću svoju Crkvu, i paklena vrata ne će je nadvladati. 19 Tebi ću dati ključeve nebeskoga kraljevstva. Što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, i što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima.« 20 Tada zapovjedi učenicima da nikomu ne kazuju da je on Mesija.

I Ja tebi kažem: Ti si Petar. Na toj stijeni sagradit ću svoju Crkvu, i paklena vrata ne će je nadvladati.

Matej 16:18

JACKSON je od djetinjstva sanjao da će se jednoga dana pridružiti ratnoj mornarici – rezultat toga je bila dugogodišnja tjelesna disciplina i samoodricanje. Na kraju obuke suočio se s napornim provjerama snage i izdržljivosti, uključujući ono što polaznici nazivaju »pakleni tjedan«.

Jackson nije uspio dovršiti iscrpljujući trening i nevoljko je zvonom obavijesti zapovjednika i ostale polaznike da je odlučio odustati. Većina bi to doživjela kao neuspjeh. No usprkos velikom razočaranju, Jackson je kasnije svoj vojni neuspjeh mogao vidjeti kao pripremu za svoj životni poziv.

Apostol Petar je doživio vlastiti neuspjeh. Ponosno je izjavio da će ostati vjeran Isusu, da će s Njim »ići u tamnicu i u smrt« (Luka 22:33). Nakon što je zanijekao da Ga poznaje gorko je zaplakao (r. r. 60-62). No Bog je imao planove usprkos njegovim manama. Prije nego Ga je Petar zanijekao, Isus mu je rekao: »A Ja tebi kažem: Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati« (Matej 16:18, K. S., pročitajte i Luka 22:31,32).

Borite li se s neuspjehom zbog kojeg se osjećate nedostojnima ili nedoraslima da nastavite dalje? Ne dopustite da zbog ‘zvona neuspjeha’ propustite veći Božji plan za vas.

– Evan Morgan

Bože, pomogni nam da i svoje propuste upotrijebimo Tebi na slavu čast!