Dragocjeni odlazak

Pročitajte: Psalam 116:12-19
12 Kako da uzvratim Gospodu
za sve dobro što mi učini?

13 Uzet ću čašu spasenja
i zazvat ću ime Gospodnje.
14 Izvršit ću Gospodu zavjete svoje
pred svim narodom njegovim.
15 Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.
16 O, Gospode, tvoj sam sluga,
sluga sam tvoj, sin sluškinje tvoje.

Ti si odriješio okove moje.
17 Tebi ću prinijeti žrtvu hvale
i zazvat ću ime Gospodnje.
18 Izvršit ću Gospodu zavjete svoje
pred svim narodom njegovim,
19 u dvorima kuće Gospodnje,
usred tebe Jeruzaleme! Aleluja!

Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt pobožnika njegovih.

Psalam 116:15

IZLOŽBA The Wait (Čekanje) kiparice Liz Shepherd 2018. godine ocijenjena je kao »otkirivanje dragocjenog, vidljivog i transcendentnog u životu«. Nadahnuta vremenom koje je Liz provela uz postelju svoga oca koji je umirao, izložba pokušava prenijeti čežnju, prazninu gubitka i krhki osjećaj da su voljeni izvan našeg dosega.

Ideja da je smrt dragocjena može se činiti nepojmljivom; međutim, psalmist izjavljuje: »Dragocjena je u očima Jahvinim smrt pobožnika Njegovih« (r. 15, K. S.). Bog smatra dragocjenom smrt Njegova naroda. A kada netko umire, On ga dočekuje raširenih ruku.

Tko su ti Božji »pobožnici« ili »sveti«, kako piše u Poslanici Efežanima 1:4? Za psalmista to su oni koji služe Bogu u znak zahvalnosti na Njegovu izbavljenju, oni koji zazivaju Njegovo ime i izvršavaju »zavjete svoje« (Psalam 116:16-18). Oni koji su odabrali hod s Bogom, prihvaćaju slobodu koju On nudi i njeguju odnos s Njim.

Činimo li to, nalazimo se u društvu Isusa kojeg je »Bog izabrao i uresio čašću… Zato stoji u Pismu: ‘Evo stavljam na Sionu ugaoni, izabrani i dragocjeni kamen; tko vjeruje u Njega ne će se posramiti’« (1 Petrova 2:4-6). Pouzdajemo li se u Boga, naš odlazak s ovoga svijeta za Njega je dragocjen.

– Remi Oyedele

Bože, pomogni nam da Ti vjerujemo.