Blagoslovljeni kruh

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 26:26-29

26 Dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov, razlomi kruh i dade ga svojim učenicima i reče: »Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje.« 27 Tada uze kalež, zahvali i pruži ga učenicima i reče: »Pijte svi iz njega, 28 jer je ovo moja krv, krv Saveza, koja se prolijeva za mnoge, na oproštenje grijeha. 29 Ali vam kažem: Odsad ne ću više piti od ovoga trsova roda do onog dana kad ga budem pio s vama novoga, u kraljevstvu svojega Oca.«

Dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov, razlomi kruh i dade ga svojim učenicima.

Matej 26:26

KADA je naše najstarije dijete postalo tinejdžerica, moja supruga i ja darovali smo joj dnevnik koji smo pisali od njezina rođenja. Zapisivali smo što joj se sviđa ili ne sviđa, smicalice i nezaboravne izjave. U nekom trenutku bilješke su postale sve sličnije pismima, opisujući ono što vidimo u njoj i što vidimo da Bog radi u njoj. Kad smo joj ga darovali na njezin trinaesti rođendan, bila je dirnuta. Dobila je na dar nešto važno, znanje o svome podrijetlu i identitetu.

Blagoslivljajući nešto tako obično kao što je kruh, Isus je otkrivao svoj identitet. Da je zajedno sa svim stvorenjem – stvoren da odražava Božju slavu. Vjerujem da je Isus također upućivao na budućnost materijalnoga svijeta. Sve će stvorenje jednoga dana biti ispunjeno Božjom slavom. Dakle, blagoslivljajući kruh (r. 26), Isus je ukazivao na podrijetlo i sudbinu svega »stvorenja« (Rimljanima 8:21,22).

Možda se ‘početak’ vaše priče čini zbrkanim. Možda ne vidite neku budućnost. Ali postoji veća priča priča o Bogu koji vas je stvorio namjerno i sa svrhom, i uživa u vama. To je priča o Bogu koji vas je došao spasiti (Matej 26:28); Bogu koji vas je ispunio Duhom da vas obnovi i vrati vam vaš identitet. To je priča o Bogu koji vas želi blagosloviti.

– Glenn Packiam

Isuse, poput kruha polažemo svoj život u Tvoje ruke. Blagoslovi ga i razlomi.