Božićni dar govora

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:62-75

62 I pitali su znakovima njegova oca, kako bi on htio da ga nazovu. 63 On zatraži pisaću tablicu i napisa na njoj riječi: »Ivan je njegovo ime.« Svi se tomu začudiše. 64 U isti čas mu se otvoriše usta i njegov se jezik razriješi. Mogao je govoriti i slavio je Boga. 65 Tada dođe strah na sve koji su boravili u blizini, i po svem judejskom gorju govorilo se o svim tim događajima. 66 Svi koji su to čuli razmišljali su o tom u srcu i govorili: »Što će biti od ovoga djeteta?« Jer je Gospodnja ruka bila s njime.
67 Zaharija, njegov otac, napuni se Duhom Svetim i reče proročke riječi:
68 »Blagoslovljen neka je Gospodin, Izraelov Bog!
On pohodi svoj narod, pripravi mu otkup.
69 Rog spasenja podiže za nas
u kući svojega sluge Davida:
70 Spasenje od naših neprijatelja
i iz ruke svih naših mrzitelja,
71 kao što je od davnine obećao
na usta svetih proroka.
72 Tako se htjede smilovati našim ocima
i spomenuti se svoga svetoga saveza,
73 zakletve kojom je prisegao Abrahamu, našemu ocu:
da će nam dati 74 da se izbavimo iz ruke neprijateljâ,
da mu služimo bez straha 75 u svetosti i pravednosti
sve dane svojega života.

U isti čas mu se otvoriše usta i njegov se jezik razriješi. Mogao je govoriti i slavio je Boga.

Luka 1:64

NAKON operativnog zahvata i moždanog udara Tom nije mogao govoriti pa je uslijedila duga rehabilitacija. Nakon više tjedana bili smo ugodno iznenađeni kad se pojavio na bogoštovlju u našoj crkvi. Još smo se više iznenadili kad je ustao da govori. Pokušavajući nešto reći, brkao je riječi, ponavljao se i miješao dane i vrijeme. Ali jedno je bilo jasno: slavio je Boga! Moguće je da vam se srce slama, a istodobno budete blagoslovljeni. To je bio takav trenutak.

U ‘predbožićnoj priči’ susrećemo čovjeka koji je izgubio dar govora. Anđeo Gabrijel objavio se svećeniku Zahariji i rekao mu da će biti otac velikog proroka (r. 11-17). On i njegova supruga bili su stari, i zato što nije povjerovao anđelu nije mogao »govoriti do dana kad će se to zbiti« (r. 20).

Došao je i taj dan. Na obredu obrezanja djeteta Zaharija je progovorio. Prvim je riječima slavio Boga (r. 64). Zatim je rekao: »Blagoslovljen neka je Gospodin, Izraelov Bog! On pohodi svoj narod, pripravi mu otkup« (r. 68).

Poput Zaharije, čim je mogao, i Tom je slavio Boga. Njihova su srca bila usmjerena prema onome koji je stvorio njihove jezike i njihove umove. Bez obzira na to s čime se susretali u ovom razdoblju života, možemo odgovoriti na jednak način. – Tim Gustafson

Hvala ti, Oče, na daru govora. Pomogni da ga koristimo kako bismo ti se približili i veličali te.