Odsječi da uspije

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:1-12

1 Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. 2 Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda. 3 Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja u vama! Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni. 5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici. 9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio!

Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda.

Ivan 15:2

PROMATRAO sam bumbara kako lagano slijeće na rusku kadulju i divio se raskoši boja prekrasnoga bujnoga grma. Sjajni plavkasti cvjetovi mamili su i poglede i pčele. A još sam se prošle jeseni pitao hoće li ikada opet procvjetati. Naime, roditelji moje supruge orezali su tu zimzelenu biljku gotovo do zemlje. Sada sam bio svjedokom zapanjujućeg rezultata orezivanja koji se tada činio okrutnim.

Iznenađujuća ljepota kao rezultat oštrog rezanja može biti jedan od razloga zašto je Isus izabrao sliku orezivanja loze da opiše Božje djelo među vjernicima. U 15. poglavlju Evanđelju po Ivanu on kaže: »Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda« (r. 1,2).

Isusove nas riječi podsjećaju da i u dobrim i u lošim razdobljima Bog djeluje u nama i obnavlja naš život (r. 5). Tijekom sezone ‘rezidbe’ – boli ili emocionalne patnje – možda se pitamo hoćemo li ikada više napredovati. Ali Krist nas potiče: »Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni« (r. 4). I dok crpimo duhovnu snagu na tom nepresušnom vrelu, pokazujemo svijetu Božju dobrotu. »Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici« (r. 8).

– Adam R. Holz

Oče, budi s nama u teškim životnim razdobljima.