Ulaganje u duhovnost

Pročitajte: Ponovljeni zakon 11:18-21

18 Utisnite, dakle, ove moje zapovijedi u svoje srce i dušu! Privežite ih kao znak na svoje ruke i nosite ih kao spomen na čelu! 19 Učite i svoju djecu i govorite o njima: ili kad ste kod kuće ili na putu, ili kad liježete ili ustajete! 20 Napišite ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata, 21 da vi i vaša djeca u zemlji za koju se zakleo Gospodin ocima vašim da će im je dati, tako dugo živite kako dugo bude stajalo nebo nad zemljom!

Učite i svoju djecu i govorite o njima.

Ponovljeni zak. 11:19

Na svoj dvanaesti Božić dječak je nestrpljivo iščekivao otvaranje darova poredanih ispod drvca. Čeznuo je za novim biciklom, ali nade su mu potonule – posljednji dar koji je otvorio bio je rječnik. Na prvoj je stranici pročitao: »Charlesu od mame i tate, 1958. S ljubavlju i nadom da ćeš marljivo učiti.«

U sljedećem desetljeću Charles je bio uspješan u školi. Stekao je sveučilišno obrazovanje, a potom prošao obuku iz zrakoplovstva. Postao je pilot i radio u inozemstvu, ispunjavajući svoju strast da pomaže ljudima u nevolji i dijeli s njima vjeru u Isusa. Sada, šezdesetak godina nakon što je primio spomenuti božićni dar, svoj je istrošeni rječnik dao unucima. Za njega je to postalo simbolom mudrog ulaganja njegovih roditelja u njegovu budućnost. Zahvalan je i za svakodnevno ulaganje koje su njegovi roditelji uložili u izgradnju njegove vjere, učeći ga o Bogu i Svetome pismu.

U 11. poglavlju Ponovljenog zakona čitamo o važnosti iskorištavanja svake prigode za pouku djece naputcima iz Svetog pisma: »Učite i svoju djecu i govorite o njima: ili kad ste kod kuće ili na putu, ili kad liježete ili ustajete! (r. 19)

Charlesov život obilježile su vječne vrijednosti zasađene još u dječačkoj dobi. Tijekom cijelog života vjerno je služio svome Spasitelju. Uz Božju pomoć, tko zna kako će uroditi plodom ono što smo mi uložili u nečije duhovno sazrijevanje.

– Cindy Hess Kasper

Čitajmo o mudrosti zapisanoj u Bibliju, osobito djeci.