Drži se čvrsto

Pročitajte: Izaija 41:10-13

10 Ne boj se jer sam ja s tobom!
Ne gledaj plašljivo naokolo,
jer sam ja tvoj Bog!
Ja te krijepim. Ja ti pomažem.
Ja te podupirem svojom jakom desnicom.

11 Gle, padoše svi u sramotu i porugu,
koji gore u neprijateljstvu protiv tebi.
Uništavaju se i upropašćuju,
koji se bore protiv tebe.
12 Ne nalaziš više, kad ih tražiš,
koji te udaraju.
Bit će kao ništa i opet ništa
oni koji ratuju protiv tebe.
13 Ja sam Gospodin, tvoj Bog,
koji te držim za desnicu,
koji ti govorim: Ne boj se!
Ja sam tvoj pomoćnik!

Ja sam Gospodin, tvoj Bog, koji te držim za desnicu.

Izaija 41:13

Harriet Tubman bila je velika američka heroina devetnaestog stoljeća. Pokazujući iznimnu hrabrost, povela je više od tri stotine robova prema slobodi nakon što je prvo i sama pobjegla iz ropstva prešavši na slobodni teritorij na sjever Amerike. Ipak, nije joj bilo dovoljno da jednostavno uživa u vlastitoj slobodi pa se odvažila vratiti u zemlje gdje je još vladalo ropstvo. Devetnaest puta pomogla je obiteljima, prijateljima i strancima doći na slobodna područja, čak i do Kanade – nerijetko pješačeći.

Što je Harriet nagnalo na tako hrabar podvig? Ta žena duboke vjere, svojedobno je rekla: »Uvijek sam govorila Bogu, držat ću Te se čvrsto, jer ti me proničeš.« Dok je smjelo vodila ljude iz ropstva, njezino oslanjanje na Božje vodstvo bila je tajna uspjeha.

Što znači ‘čvrsto se držati’ Boga? Redak iz Izaije mogao bi nam pomoći shvatiti da nas zapravo on drži dok posežemo za njegovom rukom. Izaija citira Boga koji je rekao: »Ja sam Gospodin, tvoj Bog, koji te držim za desnicu, koji ti govorim: Ne boj se! Ja sam tvoj pomoćnik!« (r. 13)

Harriet se čvrsto držala Boga i on je znao sve o njoj. S kojim se izazovima mi suočavamo? Držimo se čvrsto Boga jer je on taj koji nas drži za desnicu i čuva naš život. »Ne boj se!« kaže nam, i zasigurno će nam pomoći.

– Dave Branon

Oče, život je težak kad pokušavamo sve sami učiniti.