Vjerujte u svjetlo

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 12:25-33,35,36

25 Tko ljubi svoj život, izgubit će ga; a tko mrzi svoj život na ovom svijetu, sačuvat će ga za život vječni. 26 Tko mi hoće služiti, neka ide za mnom! Gdje sam ja, ondje neka bude i moj sluga! Tko služi meni, proslavit će ga moj Otac.
27 Sad je moja duša duboko potresena. Što da kažem? Oče, sačuvaj me od ovoga časa? Ali zato dođoh u ovaj čas. 28 Oče, proslavi svoje ime!« Tada dođe glas s neba: »I proslavio sam ga, i opet ću ga proslaviti.« 29 Narod koji je stajao i čuo pomisli da je zagrmjelo. Drugi rekoše: »Anđeo mu je govorio.« 30 A Isus reče: »Nije došao ovaj glas zbog mene, nego zbog vas. 31 Sad se sudi ovome svijetu, sad će biti istjeran knez ovoga svijeta. 32 A kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi.« 33 – Tim riječima htjede nagovijestiti kakvom će smrću umrijeti.
35 Isus im odvrati: »Samo je još malo vremena svjetlo među vama. Hodajte dok imate svjetlo, da vas tama ne obuzme! Tko hoda u tami, ne zna kamo ide. 36 Dok imate svjetlo, vjerujte u svjetlo, da budete sinovi svjetla!« To reče Isus, i ode te se sakri od njih.

… vjerujte u svjetlo, da budete sinovi svjetla!

Ivan 12:36

Vremenski prognostičari najavili su uragan. To se događa kada zimska oluja postaje sve jača, a atmosferski tlak pada. Do navečer mećava je bila tolika da se gotovo ništa nije vidjelo, a uvjeti za vožnju do zračne luke bili su nemogući. Gotovo nemogući. Ali kad je u pitanje vaša kći koja leti kući i dolazi vam u posjet, učinit ćete ono što morate. Spakirate rezervnu odjeću i vodu (za slučaj da zaglavite negdje na autocesti), vozite vrlo polako, molite se bez prestanka, ne nužno tim redom, i vjerujete svjetlima svojeg automobila. I ponekad možete postići gotovo nemoguće.

Isus je predvidio oluju na horizontu, koja će uključivati i njegovu smrt (r. 31-33) i biti izazov njegovim sljedbenicima da ostanu vjerni i služe mu (r. 26).

Spuštao se mrak i bilo je nemoguće vidjeti. Gotovo nemoguće. Pa što im je Isus rekao da učine? »Dok imate svjetlo, vjerujte u svjetlo« (r. 36). To je bio jedini način na koji su mogli nastaviti hodati i ostati vjerni.

Još samo neko vrijeme Isus će biti s njima. Ali kao vjernici imamo Njegov Duh koji nam stalno osvjetljava put. Možda smo i sami prošli kroz mračna razdoblja kada je bilo gotovo nemoguće vidjeti put. Gotovo nemoguće. Ali dok imamo Svjetlo, vjerujmo u Svjetlo i nastavimo dalje.

– John Blase

Isuse, hvala ti što si bio svjetlo u našoj tami. Pomogni nam da vjerujemo i nastavimo dalje.