Gledati gore

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:1-4

1 Ako dakle uskrsnuste s Kristom, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi s desne strane Bogu! 2 Težite za onim što je gore, a ne što je na zemlji! 3 Jer umrijeste, i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu. 4 Kad se pojavi Krist, naš život, onda ćete se i vi s njim pojaviti u slavi.

Težite za onim što je gore, a ne što je na zemlji!

Kološanima 3:2

Okate lignje žive u oceanskoj ‘zoni sumraka’ gdje sunčeva svjetlost jedva prodire u morske dubine. Nadimak okata, lignja je dobila zbog svoja dva umnogome različita oka. Iako rođene s dva potpuno jednaka, tijekom godina lijevo se oko razvilo i postalo gotovo dvostruko veće od desnoga. Znanstvenici koji proučavaju mekušce zaključili su da se lignja koristi svojim desnim okom, onim manjim, za gledanje u mračne dubine. Veće, lijevo služi joj za gledanje prema gore, odakle dopire sunčeva svjetlost.

Lignja je nevjerojatno slična onome što znači živjeti u našem današnjem svijetu, ali i u sigurnoj budućnosti koju čekamo kao ljudi koji su ‘uskrsnuli s Kristom’ (r. 1). U svom pismu Kološanima apostol Pavao vrlo ozbiljno opominje: »Težite za onim što je gore, a ne što je na zemlji! Jer umrijeste, i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu« (r. 2,3).

Kao stanovnici zemlje koji čekaju život na nebu, budno pratimo što se događa oko nas sada, u našoj stvarnosti. I baš kao što se tijekom vremena razvilo lijevo oko lignje, postalo veće i osjetljivije na ono što se događa iznad nje, tako i mi možemo razvijati svijest o načinima na koje Bog djeluje u duhovnom području. Možda još nismo u potpunosti shvatili što znači biti živ u Isusu, ali dok gledamo prema gore, naše će oči upijati sve više i više.

– Kirsten Holmberg

Bože, usmjeri naše biće prema onome što je kod tebe!