Otkucavanje sata

Pročitajte: Psalam 37:1-7
1 Nemoj se žestiti zbog zlikovaca,
nemoj zavidjeti onima koji čine nepravdu!
2 Jer oni brzo uvenu kao trava,
usahnu kao zeleno bilje.
3 Uzdaj se u Gospoda i čini što je dobro!
Nastani zemlju i njeguj vjernost.

4 Nek Gospod bude tvoja radost;
on će ispuniti želje srca tvoga!
5 Prepusti Gospodu svoj put,
pouzdaj se u njega i on će djelovati!
6 On će dati da tvoja pravednost zasja kao svjetlost
i tvoja pravica k’o podnevno sunce.

7 Budi tih pred Gospodom i strpljivo ga čekaj!
Nemoj se ljutiti zbog onoga koji ima sreću u svom životu,
zbog čovjeka koji kuje spletke!

Budi tih pred Gospodom i strpljivo ga čekaj!

<br>Psalam 37:7

Budi tih pred Gospodom i strpljivo ga čekaj!

Psalam 37:7

SKUPINA radnika vadila je led iz zaleđenog jezera i spremala ga u ledanu, kad je jedan od njih shvatio da je izgubio sat u toj prostoriji bez prozora. On i njegovi prijatelji uzalud su ga tražili. Nakon što su odustali, dječak koji je vidio kako izlaze, ušao je u ledanu. Uskoro je izišao sa satom. Na pitanje kako ga je pronašao, odgovorio je: »Samo sam sjeo i u tišini čekao. Ubrzo sam čuo otkucaje sata.«

Biblija na mnogo mjesta govori o vrijednosti tišine. To ne treba čuditi jer i Bog ponekad govori šaptom (1 Kraljevima 19:12). U životnoj užurbanosti često ga je teško čuti. Ali ako prestanemo juriti, zaustavimo se i provedemo neko vrijeme u tišini, s njim i uz Sveto pismo, u svojim mislima možemo čuti njegov nježni glas.

Redci 1-7 Psalma 37. potiču nas da vjerujemo Bogu da će nas spasiti od »zlikovaca« i onih »koji čine nepravdu«, pružiti nam utočište i pomoći nam da ostanemo vjerni. Ali kako to možemo postići kada smo neprestano okruženi bukom?

Redak 7 nudi odgovor: »Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj« (K. S.). Mogli bismo započeti tako što ćemo nekoliko minuta nakon molitve ostati u tišini ili tihim čitanjem Biblije upijati svaku riječi u svoje srca. A onda ćemo, možda, čuti Njegove riječi mudrosti koje nam govori; tihe i postojane poput otkucaja sata.

– Leslie Koh

Oče, želimo biti u tišini pred tobom i čuti te.