Drugačije razmišljati

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:1-3

1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.
3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio.

Ne prilagođujte se ovom svijetu.

Rimljanima 12:2

ZA vrijeme studija proveo sam dobar dio ljeta u Venezueli. Hrana je bila fantastična, vrijeme prelijepo, ljudi divni i gostoljubivi. Međutim, već nakon dan-dva shvatio sam da se moje shvaćanje vremena razlikuje od poimanja vremena mojih novih prijatelja. Ako smo planirali ručati u podne, to je značilo naći se bilo gdje između 12:00 i 13:00 sati. Tako bi bilo i kada bismo dogovarali sastanke ili putovanja: vremenski okviri bili su ‘odokativni’, bez stroge točnosti. Moje shvaćanje pojma ‘doći na vrijeme‘ bilo je kulturološki uvjetovano više nego što sam mislio.

Sve nas oblikuju vrijednosti kulture koja nas okružuje, obično vrlo neprimjetno. Pavao to naziva »svijetom« (r. 2). Ovdje »svijet« ne znači fizički svemir, nego se odnosi na načina razmišljanja koje je utkano u naše postojanje. Odnosi se na neupitne pretpostavke i ideje vodilje koje smo usvojili jednostavno zato što živimo na određenom mjestu u određeno vrijeme.

Apostol Pavao upozorava nas riječima: »Ne prilagođujte se ovom svijetu.« Umjesto toga poziva nas da se preobražavamo »obnavljanjem svojega uma« (r. 2).

Ne dopustimo da nas obuzme ‘svijet’ svojim vrijednostima. Pozvani smo razumjeti »što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno« (r. 2). Osluškujmo Božji glas, ničiji drugi.

– Winn Collier

Bože, pomogni nam živjeti tvoju istinu i činiti dobro.