Ne zaboravi pjevati

Pročitajte: Psalam 147:1-7

1 Hvalite Gospoda!
Jer je lijepo svirati Bogu našemu.
Jer je milo složno pjevati hvale njegove.
2 Gospod gradi Jeruzalem;
okuplja raspršene Izraelce.
3 On iscjeljuje one koji su slomljena srca
i zavija rane njihove;
4 on određuje broj zvijezdama,
svaku njezinim imenom naziva.
5 Velik je Gospod naš i vrlo snažan!
Njegova mudrost nema granica.
6 Gospod pridiže ponizne,
bezbožnike do zemlje ponizuje.

7 Pjevajte Gospodu pjesmu hvale!
Svirajte na citru Bogu našemu!

Jer je milo složno pjevati hvale njegove.

Psalam 147:1

UMIROVLJENA operna pjevačica Nancy Gustafson bila je shrvana kad je tijekom posjeta majci shvatila koliko je nazadovala zbog demencije. Mama ju nije prepoznala i jedva je govorila. Nakon što ju je nekoliko mjeseci redovito posjećivala, Nancy je sinula ideja – pjevat će joj.

Oči njezine majke zasjale su na zvuk glazbe. Počela je pjevati – i pjevala dvadeset minuta! Nancyna se mama smijala i našalila da su one ‘Pjevačka skupina Gustafson’.

Dramatični zaokret samo je potvrdio moć glazbe, kako zaključuju neki terapeuti, jer može vratiti izgubljene uspomene. Pokazalo se da pjevanje starih, omiljenih pjesama potiče dobro raspoloženje i smanjuje loše, dolasci hitne pomoći su rjeđi, a smanjuje se i potreba za lijekovima.

U svijetu se provode brojna istraživanja o vezi glazbe i pamćenja. Ipak, kako Biblija otkriva, radost koja dolazi od pjevanja dar je od Boga – i to je činjenica. »Hvalite Jahvu, jer je dobar, pjevajte Bogu našem, jer je sladak; svake hvale on je dostojan!« (r. 1, K. S.)

Kroz Sveto pismo Bog potiče svoj narod da ga hvali kroz pjesmu. »Pjevajte hvalu Gospodinu, jer je učinio velike stvari! Neka se to objavi cijeloj zemlji!« (Izaija 12:5)

»Stavi mi u usta pjesmu novu, hvalospjev našemu Bogu. (40:3). Naše pjevanje nadahnjuje i same i one koji slušaju.

– Patricia Raybon

Naš Bog je velik i dostajan hvale. Želimo mu pjevati.