Osnaženi milošću

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 2:1-4

1 Ti se dakle, sine moj, utvrđuj u milosti koja je u Kristu Isusu. 2 Ono što si čuo od mene po mnogim svjedocima povjeravaj vjernim ljudima, koji će biti sposobni i druge naučiti! 3 Podnosi sa mnom nevolje kao dobar vojnik Krista Isusa! 4 Nijedan borac ne upušta se u svagdanje poslove ovoga svijeta; inače ne će ugoditi vojskovođi.

Ti se dakle, sine moj, utvrđuj u milosti koja je u Kristu Isusu.

2 Timoteju 2:1

Kazna za dezerterstvo tijekom Američkoga građanskog rata bila je pogubljenje. Ali vojska Unije rijetko je pribjegavala toj mjeri jer je njihov vrhovni zapovjednik Abraham Lincoln, pomilovao gotovo sve dezertere. To je razbjesnilo Edwina Stantona, ministar rata, koji je vjerovao da je Lincolnova popustljivost samo ohrabrivala potencijalne dezertere. Ali Lincoln je suosjećao s vojnicima koji su izgubili živce i koje je u žaru borbe svladao strah. Njegova ga je empatija približila vojnicima. Oni su voljeli Lincolna, svoga »oca Abrahama«, i željeli mu služiti još više.

Pavao poziva Timoteja da mu se pridruži i kaže mu: »Podnosi sa mnom nevolje kao dobar vojnik Krista Isusa! (r. 3) On mu zapravo nudi vrlo zahtjevan opis posla. Vojnik treba u potpunosti biti posvećen, marljiv i nesebičan. On će služiti svom zapovjedniku, Isusu, svim srcem. Ali u stvarnosti ponekad ne uspijemo biti njegovi dobri vojnici. Ne služimo mu uvijek vjerno. Zato Pavao započinje riječima: »Ti se, dakle, sine moj, jačaj milošću Krista Isusa« (r. 1, K. S.). Naš je Spasitelj pun milosti. Suosjeća s našim slabostima i oprašta nam grijehe (Hebrejima 4:15). I baš kao što su bili i vojnici Unije ohrabreni Lincolnovom suosjećajnošću, tako su vjernici ojačani Isusovom milošću. – Con Campbell

Dragi Bože, jačaj nas u milosti po Kristu Isusu.