Nezamisliva budućnost

Pročitajte: Druga Petrova poslanica 1:2-8

2 Obilovali milošću i mirom po spoznaji Boga i Isusa, Gospodina našega!
3 Božanstvena njegova sila darovala nam je sve što služi za život i pobožnost po spoznaji onoga koji nas pozva svojom slavom i moći. 4 Po tom nam je dao dragocjena i najveća obećanja, da po njima budete dionici božanske naravi, jer ste umaknuli pogubnoj požudi svijeta.
5 I zato iz sve snage poradite na tome da svoju vjeru dopunjavate krepošću, krepost spoznajom, 6 spoznaju suzdržljivošću, suzdržljivost strpljivošću, strpljivost pobožnošću, 7 pobožnost bratskom ljubavlju, bratsku ljubav sveopćom ljubavlju. 8 Doista, ako je ovo u vama i ako se množi, ne će vas ostaviti besposlene i bez ploda za spoznaju našega Gospodina Isusa Krista.

Po tom nam je dao dragocjena i najveća obećanja.

2 Petrova 1:4

U trenucima našega najvećeg neuspjeha nije teško vjerovati da je za nas prekasno, da smo izgubili svoju priliku za svrhovit i vrijedan život. Tako je Elias, bivši zatvorenik u najčuvanijem zatvoru, opisao svoje osjećaje. »Bio sam potpuno slomljen
izgubio sam svaku nadu, nadu u vlastitu budućnost, nadu u ono što sam mogao biti.«

U Eliasovu životu počela se događati promjena tek kada je u zatvoru upisao fakultet. Bio je član debatne skupine koja je 2015. godine u natjecanju protiv debatnoga harvardskog kluba – pobijedila. Za Eliasa je biti »dio tima
dokaz da ta očekivanja nisu u potpunosti izgubljena«.

Slična se promjena događa u našim srcima kad počnemo shvaćati da je radosna vijest o Božjoj ljubavi, iskazana kroz Isusa, radosna vijest i za nas. Nije prekasno, počinjemo shvaćati s čuđenjem. Bog još uvijek ima budućnost za nas. To je budućnost koju se ne može ni zaraditi ni oduzeti, ovisi samo o njegovoj božanstvenoj milosti i sili (r. 2,3) u kojoj smo oslobođeni od očaja u svijetu i u svojim srcima, zbog onoga »koji nas pozva svojom slavom i moći« (r. 3). Ta je budućnost sigurna u Kristu jer nam je »dao dragocjena i najveća obećanja« (r. 4) i budućnost u » slobodi i slavi djece Božje« (Rimljanima 8:21).

– Monica La Rose

Isuse, pomogni nam vidjeti nemjerljivu ljepotu budućnosti koju nam ti nudiš.