Kao Isus

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:22-30

22 Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se sve do sada. 23 A ne samo ono, nego i mi sami koji imamo prvine Duha, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje, otkupljenje svojega tijela. 24 U nadi se naime spasismo. A nada koja se vidi, nije nada; jer što tko vidi, kako će se tome nadati? 25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo sa strpljivošću.
26 A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem. 27 A onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete. 28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.

Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina.

Rimljanima 8:29

TEOLOG Bruce Ware u svojoj je mladenačkoj dobi bio frustriran biblijskim redcima iz 1 Petrove 2:21,23 koji nas pozivaju da budemo poput Isusa. U svojoj knjizi The Man Christ Jesus (Čovjek Krist Isus, op. prev.) Ware je pisao o toj svojoj mladenačkoj ogorčenosti: »Nije pošteno, pogotovo redci u kojima čitamo da nam je Krist ostavio primjer da slijedimo njegove stope, da slijedimo korake onoga ‘koji nije znao grijeha’. To me je baš mučilo
Jednostavno nisam mogao prihvatiti da Bog stvarno očekuje da to shvatimo ozbiljno.«

Razumijem zašto je Ware smatrao taj biblijski izazov zastrašujućim! Stari napjev kaže: »Biti kao Isus, biti kao Isus. Moja je želja biti kao on.« Ali Ware s pravom napominje da mi to nismo u stanju učiniti. Prepušteni samima sebi, nikada ne bismo mogli postati kao Isus.

Međutim, nismo sami. Duh Sveti darovan nam je kao djeci Božjoj, »dok se Kristovo obličje ne ustali« u nama (Galaćanima 4:19). Ne bi nas trebalo čuditi što Pavao piše o Duhu: »Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom« (Rimljanima 8:29). Bog će dovršiti svoje djelo u nama.

– Bill Crowder

Kad se predajemo djelu Duha, postajemo sličniji Isusu. To je Božja želja za nas.