Nikada sami

Pročitajte: Propovjednik 4:8-12

8 Jedan jedini, nijedan drugi uz njega, nijedan sin, nijedan brat. Nema kraja svemu njegovu trudu. Njegove se oči ne mogu nasititi bogatstva. »Ali za koga se mučim i oduziman sebi svako uživanje?« I to je taština i loš posao! 9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Bolje je dvojici nego jednome… Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug.

Propovjednik 4:9,10

»To može biti bolnija nevolja od beskućništva, gladi ili bolesti«, napisala je Maggie Fergusson u časopisu The Economist 1843. Njezina tema? Usamljenost. U svojim je istraživanjima Meggie uočila sve veću stopu usamljenosti, bez obzira na nečiji socijalni ili ekonomski status, navodeći dirljive primjere kakav je osjećaj usamljenost.

Bol od osjećaja samoće nije ništa nova za ovo današnje doba. Zapravo, bol osame odzvanja i sa stranica drevne knjige Propovjednika. Autorstvo se često pripisuje kralju Salomonu. On primjećuje razočaranje onih koji su uskraćeni dubokih, prijateljskih odnosa (r. 7,8). Propovjednik govori da je moguće steći silno bogatstvo, a ipak sve to smatrati bezvrijednim ako nema nikoga s kime to podijeliti.

Prepoznaje i ljepotu druženja, zajedništva, piše o prijateljima koji pomažu da postignemo više nego što bismo mogli sami (r. 9), piše o suputnicima koji pomažu kad prolazimo kroz nevolje i donose utjehu (r. 11), o prijateljima koji nas mogu zaštititi u teškim situacijama (r. 12).

Usamljenost je borba – Bog nas je stvorio da dajemo i primamo blagodati prijateljstva i zajednice u kojoj živimo. Ohrabrenje imamo u činjenici da vjernik nikada nije sam jer je Isusov Duh uvijek s njim (Matej 28:20).

– Lisa M. Samra

Oče, pomogni nam da nekome ponudimo prijateljstvo.