Ne više ja

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 2:14-21

14 A kad vidjeh da ne idu pravo prema istini evanđelja, rekoh Kefi pred svima: »Kad ti koji si Židov živiš poganski, a ne židovski, zašto siliš pogane da drže židovske običaje?« 15 Mi smo po rođenju Židovi, a ne grješnici od pogana. 16 A ipak znamo da se čovjek ne opravdava djelima Zakona, nego samo vjerom u Isusa Krista. Zato smo povjerovali u Krista Isusa, da se opravdamo vjerom u Krista, a ne djelima Zakona, jer se djelima Zakona ne će opravdati nijedan čovjek. 17 Ako li se mi koji tražimo da se opravdamo u Kristu nađosmo i sami grješnici, je li tad Krist sluga grijehu? Bože sačuvaj! 18 Jer ako opet gradim ono što sam porušio, dokazujem da sam prijestupnik. 19 Jer ja sam po Zakonu umro Zakonu da živim Bogu. S Kristom sam pribijen na križ. 20 A ja živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sad živim u tijelu, živim u vjeri u Sina Božjega koji me je ljubio i predao samoga sebe za mene. 21 Ne odbacujem Božje milosti. Jer ako pravda po zakonu dolazi, to je Krist uzalud umro.

A ja živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sad živim u tijelu, živim u vjeri u Sina Božjega koji me je ljubio i predao samoga sebe za mene.

Galaćanima 2:20

U ljeto 1859. godine Charles Blondin postao je prva osoba koja je prešla slapove Niagare po tankom užetu. Stotinjak puta već je to učinio. Bio je sklon najopasnijim akrobacijama. Jednom je čak to učinio noseći na leđima svoga menadžera Harryja Colcorda. Blondin je Colcordu dao ove upute: »Gledaj gore, Harry… više nisi Colcord, ti si Blondin. Ako se ja zaljuljam, ljuljaj se sa mnom. Nipošto ne pokušavaj sam održavati ravnotežu. Ako to učiniš, obojica ćemo poći u smrt.«

Apostol Pavao zapravo je rekao vjernicima u Galaciji: Ne možete živjeti životom koji ugađa Bogu bez vjere u Krista. Ništa vam ne može pomoći da zavrijedite Božju naklonost. Ne možete zaslužiti spasenje. Ono je milost Božja.

Jesmo li pasivni kada je riječ o spasenju? Ne! Pozvani smo prianjati uz Krista. Prianjati znači usmrtiti stari, svojevoljni način života; znači ‘umrijeti’ sebi, a ipak nastaviti živjeti. Ali život koji sada živimo u tijelu, živimo »u vjeri u Sina Božjega« koji nas je ljubio i predao samoga sebe za nas (r. 20). Pokušavamo li ‘hodati po užetu’? Bog nas nije pozvao da mu dođemo hodajući po užetu, nego da prianjamo uz njega i koračamo ovim životom držeći se za njegova leđa.

– Glenn Packiam

Hvala ti, Oče, za spasenje koje imamo kroz tvoga Sina.