Svakoga novog jutra

Pročitajte: Tužaljke 3:19-26

19 Spomeni se moje nevolje,
moga tumaranja, gorkoga pelina!
20 Mnogim mudrovanjem
skučena je u meni moja duša.
21 Ovo ću pomisliti u sebi,
iz toga ću crpsti ufanje:
22 Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni,
neiscrpno je njegovo milosrđe.
23 Ponavlja se svako jutro.
Vrlo je velika tvoja vjernost.
24 Velim: »Gospodin je moj dio;
zato se ufam u njega.«
25 Gospodin je dobrostiv onome koji ga čeka,
duši koja ga traži.
26 Dobro je mirno čekati
Gospodnju pomoć.

… neiscrpno je njegovo milosrđe. Ponavlja se svako jutro.

Tužaljke 3:22,23

Moj je brat Paul odrastao boreći se s teškom epilepsijom. Kad je ušao u tinejdžerske godine, postalo je još gore. Noći su bile mučne i za njega i za naše roditelje. Njegovi su učestali napadaji ponekad trajali i više od šest sati. Liječnici nisu mogli naći odgovarajuću terapiju koja bi ublažila simptome, a istodobno ga održavala pri svijesti barem dio dana. Moji su se roditelji molili: »Bože, Bože, pomogni nam!«

Iako se doimalo da su njihovi osjećaji potrošeni, a tijela iscrpljena, Bog je svima davao dovoljno snage za svaki novi dan. Moji su roditelji utjehu pronalazili na stranicama Biblije, osobito u starozavjetnoj knjizi Tužaljki. Prorok Jeremija izražava svoju duboku bol zbog Jeruzalema čije je razaranje zapovijedio babilonski kralj Nabukodonozor i prisjeća se svoje nevolje, »tumaranja, gorkoga pelina« (r. 19). Ipak, nije gubio nadu. Iskusio je Božju dobrotu i milosrđe, znao je da se »obnavljaju svako jutro« (r. 23, K. S.). I moji roditelji su to znali.

S čime se god suočavali, ne zaboravite da je neiscrpno Božje milosrđe. »Ponavlja se svako jutro« (r. 23).

Nakon nekoliko godina postali su dostupni novi lijekovi koji su zaustavili Paulove noćne napadaje i tako mojoj obitelji omogućili noćni san i nadu u budućnost. Kad je naša duša »skučena« u nama (r. 20), prisjetimo se Božjeg obećanja.

– Amy Boucher Pye

Kada smo iscrpljeni i bez nade, Bog nas obnavlja.