Isusove nepopularne ideje

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:38-48

38 Čuli ste da je bilo kazano: Oko za oko, zub za zub! 39 A ja vam kažem: Ne opirite se zlu; nego ako te tko udari po desnom obrazu, okreni mu i drugi! 40 Hoće li se tko s tobom pravdati kako bi ti uzeo košulju, pusti mu i kabanicu! 41 Prisili li te tko da ideš s njim jednu milju, idi s njim dvije! 42 Tko te moli, podaj mu; tko hoće posuditi od tebe, ne odbijaj ga!
43 Čuli ste da je bilo kazano: Ljubi svojega bližnjega i mrzi neprijatelja! 44 A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! 45 Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga koji pušta da njegovo sunce izlazi nad dobre i zle i koji daje da kiša pada na pravednike i grješnike. 46 Jer ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu ćete imati plaću? Ne čine li to i carinici? 47 I ako pozdravljate samo svoju braću, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci? 48 Budite dakle savršeni kao što je savršen vaš nebeski Otac!

Tko te moli, podaj mu; tko hoće posuditi od tebe, ne odbijaj ga!

Matej 5:42

PETNAEST godina Mike Burden u svojoj je trgovini suvenirima u malom gradu održavao sastanke koji su poticali govor mržnje. No kada je 2021. godine njegovoj supruzi to počelo smetati, smekšao se. Shvatio je koliko su njegovi rasistički pogledi bili pogrešni i više nije želio biti ta osoba. Militantna skupina uzvratila je izbacivanjem njegove obitelji iz stana koji su unajmili od jednoga njihovog člana.

Kome se obratio za pomoć? Na opće iznenađenje, otišao je do lokalnoga afroameričkog pastora s kojim se sukobio. Pastor i njegova crkva neko su vrijeme pružali smještaj i skrbili za Mikeovu obitelj. Na pitanje zašto je pristao pomoći, pastor Kennedy je objasnio: »Isus Krist učinio je neke vrlo nepopularne stvari. Kad je vrijeme za pomoć, učinite ono što Bog želi od vas.« Poslije je Mike govorio u Kennedyjevoj crkvi i ispričao se crnačkoj zajednici zbog širenja mržnje.

Isus je u Propovijedi na gori podučavao neke nepopularne ideje: »Tko te moli, podaj mu… Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone!« (5:42,44) To je možda naopak način razmišljanja, ali Bog nas baš na to poziva. Iako izgleda kao slabost, zapravo djeluje kao izraz Božje moći.

Onaj koji nas tomu uči je onaj koji nam daje i snagu da živimo onako kako on traži od nas.

– Anne Cetas

Bože, pomogni nam voljeti druge kao što ti voliš nas.