Primijetiti ljepotu prirode

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-34

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.

Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani.

Matej 6:26

PRIJATELJ i ja nedavno smo se uputili na moje omiljeno mjesto. Prešli smo polje divljeg cvijeća, šumu visokih borova, popeli se na brdo, a zatim se spustili u dolinu gdje smo na trenutak zastali. Oblaci su tiho plovili iznad nas. U blizini je žuborio potok. Jedini zvuk bio je pjev ptica. Jason i ja stajali smo šutke petnaest minuta, upijajući svu tu ljepotu.

Ispostavilo se da je to što smo toga dana radili bilo duboko terapeutski. Prema istraživanju jednog sveučilišta, ljudi koji se zaustave i razmišljaju o prirodi doživljavaju višu razinu sreće, nižu razinu tjeskobe i veću želju brinuti se o zemlji. Šetnja kroz šumu ipak nije dovoljna. Morate promatrati oblake, slušati ptice. Nije riječ o prirodi, nego o primjećivanju.

Može li postojati duhovni razlog za uivanje u prirodi? Pavao je rekao da stvorenje otkriva Božju silu i božanstvo (Rimljanima 1:20). Bog je rekao Jobu da promatra more, nebo i zvijezde tražeći dokaz njegove prisutnosti (Job 38 – 39). Isus je rekao da promišljanje o »pticama nebeskim« i »poljskim cvjetovima« može otkriti Božju brigu i smanjiti tjeskobu (Matej 6:25-30).

Znanstvenici se pitaju zašto priroda tako pozitivno utječe na nas. Možda je jedan od razloga taj što primjećujući prirodu skrećemo pogled na Boga koji ju je stvorio, a i nas.

– Sheridan Voysey

Bože neba, zemlje, cjelokupne prirode, klanjamo ti se.