Obnovljeni vid

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 1:10-18; 2:1,2

10 U dubokoj tuzi molila se ona, gorko plačući Gospodinu. 11 I zavjetova ovo: »Gospodine nad vojskama, ako pogledaš na muku svoje sluškinje i spomeneš me se i ne zaboraviš svoje sluškinje nego mi daruješ sina, onda ću ga ja, dok je god živ, posvetiti Gospodinu, i britva ne će doći na njegovu glavu.«
12 Dok se je ona tako dugo molila pred Gospodinom, promatrao je Eli njezina usta. 13 Ana je naime govorila tiho, u sebi; samo su se micale njezine usne, a glas joj se nije mogao čuti. Stoga Eli pomisli da je pijana.
14 Eli je upita: »Dokle ćeš biti pijana? Gledaj da se opet otrijezniš!«
15 Ana odvrati: »Ah ne, gospodaru moj, ja sam nesretna žena. Vina i opojna pića nisam pila, nego sam izlila dušu svoju pred Gospodinom. 16 Nemoj smatrati svoju sluškinju nevaljalom ženom! Samo od velike brige i tuge tako sam se molila.«
17 Eli joj odgovori: »Idi s mirom! Bog Izraelov ispunit će molbu koju si mu upravila.«
18 Ona odvrati: »Neka nađe tvoja sluškinja milost u tvojim očima!« Tada ode žena svojim putem i jela je, i nije više bila žalosna.
2
1 Ana izreče ovu molitvu:
»Obraduj se srce moje u Gospodinu,
odveć je velika sreća moja u Gospodinu.
Sad mogu usta svoja otvoriti pred neprijateljima svojim;
jer se smijem radovati zbog pomoći tvoje.
2 Nijedan nije tako uzvišen kao Gospodin;
jer nema nijednoga osim tebe.
Kao naš Bog nije nijedan drugi bog!

Obraduj se srce moje u Gospodinu, odveć je velika sreća moja u Gospodinu.

1 Samuelova 2:1

NAKON bolne manje operacije na lijevom oku, liječnik mi je preporučio kontrolu vida. S povjerenjem sam prekrila desno oko i s lakoćom pročitala svaki redak na papiru. Prekrivajući lijevo oko, zapanjila sam se koliko loše vidim.

Prilagođavajući se novim naočalama i obnovljenu vidu, razmišljala sam o tome kako me svakodnevni izazovi često dovedu do duhovne slabovidnosti. Usredotočena samo na ono što mogu vidjeti izbliza – svoju bol i okolnosti koje se neprestano mijenjaju – postala sam slijepa za vjernost svoga vječnog i nepromjenjivog Boga.

Priča o jednoj drugoj ženi ispričana je u 1 Samuelovoj 1. Ana je godinama patila zbog svoje trenutačne situacije – nije imala djece i podnosila je beskrajno Peninino zlostavljanje. Obje su bile Elkanine supruge, no Anu je Elkana više volio. Jednoga dana »u dubokoj tuzi molila se ona, gorko plačući Gospodinu« (r. 10). U razgovoru sa svećenikom Elijem sve mu je objasnila. Na rastanku joj je rekao: »Bog Izraelov ispunit će molbu koju si mu upravila« (r. 17). Iako se Anina situacija nije odmah promijenila, otišla je ispunjena nadom.

Anin hvalospjev u 2. poglavlju otkriva da je obnovljeni vid promijenio njezinu perspektivu. Radovala se trajnoj Božjoj prisutnosti – svojoj Stijeni i vječnoj nadi.

– Xochitl Dixon

Oče, molimo te, usmjeri naš pogled prema sebi.