Sjajne zvijezde

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:12-18

12 Tako, ljubljeni moji! Kao što svagda slušaste, ne samo dok sam kod vas nego mnogo više sada kad nisam kod vas, radite na svome spasenju sa strahom i trepetom! 13 Doista, Bog čini u vama da hoćete i vršite ono što je njemu ugodno. 14 Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja, 15 da budete besprijekorni i čisti, bezazlena djeca Božja usred nevaljala i pokvarena naraštaja. Među njima trebate svijetliti kao zvijezde u svijetu, 16 držeći riječ života na moju hvalu za Kristov dan – da nisam uzalud trčao, niti se uzalud trudio. 17 Međutim, ako budem i žrtvovan u služenju vašoj vjeri, radujem se i veselim se sa svima vama. 18 Tako se i vi radujte i veselite sa mnom!

Među njima trebate svijetliti kao zvijezde u svijetu, držeći riječ života na moju hvalu za Kristov dan.

Filipljanima 2:15,16

MOGU samo zatvoriti oči i vratiti se u prošlost do kuće u kojoj sam odrasla. Sjećam se promatranja zvijezda s ocem. Naizmjence smo škiljili kroz njegov teleskop, pokušavajući se usredotočiti na svjetlucave točkice koje su treperile i namigivale. Ta iskričava svjetlost, nastala iz vrućine i vatre, bila je u potpunoj suprotnosti s mirnim, crnim nebom.

Smatrate li sebe sjajnom zvijezdom? Ne govorim o dosezanju ljudskih vrhunaca i postignuća, nego o isticanju na tamnoj pozadini slomljenosti i zla. Apostol Pavao rekao je vjernicima u Filipima da trebaju »svijetliti kao zvijezde u svijetu, držeći riječ života«, bez mrmljanja i svađe (r. 1416).

Naše jedinstvo s drugim vjernicima i naša vjernost Bogu mogu nas odvojiti od svijeta. Problem je što to ne dolazi prirodno. Trudimo se nadvladati napast kako bismo mogli održati prisan odnos s Bogom. Borimo se protiv sebičnosti da bismo postigli sklad s našom duhovnom braćom i sestrama.

Ali ipak ima nade. Božji nas Duh, koji živi u svakom vjerniku, osnažuje da budemo krotki, blagi i vjerni (Galaćanima 5:22,23). Pozvani smo živjeti iznad svojih prirodnih mogućnosti, a Božja nadnaravna moć to omogućava (Filipljanima 2:13). Kad bi svaki vjernik snagom Duha postao ‘sjajna zvijezda’, zamislite samo kako bi Božje svjetlo odbijalo tamu!

– Jennifer Benson Schuldt

Osnaži nas, Bože, da sjajimo u tami.