Krivnja i oprost

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 2:12-16

12 Oni koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti, a koji sagriješiše pod Zakonom, po Zakonu će biti suđeni. 13 Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će oni biti opravdani koji izvršavaju Zakon. 14 Kad naime pogani, koji nemaju Zakona, po naravi čine ono što je po Zakonu, onda su oni koji nemaju Zakona sami sebi Zakon. 15 Oni dokazuju da je ono što Zakon zapovijeda napisano u njihovim srcima. To im svjedoči njihova savjest kao i njihova unutarnja rasuđivanja koja ih čas optužuju, a čas brane. 16 To će se, prema mome evanđelju, očitovati na Dan kad Bog bude sudio tajnim ljudskim postupcima po Isusu Kristu.

Oni dokazuju da je ono što Zakon zapovijeda napisano u njihovim srcima.

Rimljanima 2:15

U svojoj knjizi Human Universals antropolog Donald Brown nabraja više od četiri stotine obrazaca ponašanja koja smatra zajedničkima cijelom čovječanstvu. Govori o stvarima poput igračaka, viceva, plesova i poslovica, straha od zmija i vezanja stvari nitima! On vjeruje i da svaka kultura ima koncepciju ispravnog i pogrešnog, da se cijene velikodušnost i obećanja, a stvari poput zloće i ubojstva shvaćaju se kao loše. Odakle god da jesmo, svi imamo savjest.

Prije mnogo stoljeća apostol Pavao rekao je nešto slično. Iako je Bog dao židovskom narodu Deset zapovijedi da razlikuju dobro od lošega, Pavao je primijetio da pogani mogu činiti dobro pokoravajući se svojoj savjesti; Božji je zakon očito upisan »u njihovim srcima« (r. 14,15). Ali to nije značilo da su ljudi uvijek činili ono što je ispravno. Pogani su se pobunili protiv svoje savjesti (1:32), Židovi su prekršili Zakon (2:17-24), i bili su krivi i jedni i drugi. »Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu« (6:23; 3:23-26).

Bog je stvorio sve ljude s osjećajem za dobro i loše, zato će svatko od nas vjerojatno osjetiti krivnju zbog lošega što smo učinili ili dobroga što smo propustili učiniti. Kada priznamo te grijehe, Bog briše krivnju – tko god i gdje god bili.

– Sheridan Voysey

Isuse, oprosti nam kada propuštamo činiti dobro.