Bog ne odustaje

Pročitajte: Jona 2:1-10

1 A Gospodin zapovjedi te velika riba proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u utrobi ribe. 2 I Jona se pomoli u utrobi ribe Gospodinu, svojemu Bogu, 3 i reče:
»Iz svoje tjeskobe zavapih Gospodinu: on mi dade odgovor. Iz krila podzemnoga svijeta povikah za pomoć: ti si čuo moj glas. 4 Ti si me bacio u dubinu, u srce mora, da me opkolila voda. Sve tvoje poplave i tvoji vali prelazili su preko mene. 5 Pomislio sam: Odbačen sam ispred tvojih očiju. Kako mogu dalje još gledati tvoj sveti Hram? 6 Vode mi doprle već blizu života. Dubina me opkolila. I oko glave bio mi se ovio rogoz. 7 Upao sam do gorskih temelja. Zemaljske prijevornice zatvorile me dovijeka. Tada si me izvadio iz jame, Gospodine, moj Bože! 8 Kad mi je već gotovo iščeznuo život, spomenuo sam se Gospodina. Molitva je moja prodrla k tebi u tvome svetom Hramu. 9 Koji štuju ništavne idole, ostavljaju onoga koji im je spasenje. 10 A ja ću ti glasnom zahvalom prinijeti žrtvu. Što sam zavjetovao, platit ću. U Gospodinu je spasenje!«

U Gospodinu je spasenje!

Jona 2:10

»POBJEGAO sam od Njega niz noći i dane«, započinje poznata pjesma engleskog pjesnika Francisa Thompsona Pas nebeski. Thompson opisuje Isusovu neprestanu potragu – unatoč njegovim naporima da se sakrije ili čak pobjegne od Boga. Pjesnik zaključuje: »Ja sam onaj koga ti tražiš!«

Božja ljubav koja nas slijedi središnja je tema knjige o Joni. Prorok je dobio zadatak da narodu Ninive (zloglasnim izraelskim neprijateljima) propovijeda o potrebi obraćenja Bogu, ali umjesto toga »Jona ustade da pobjegne od Gospodina« (1:3). Ukrcao se na brod koji je plovio u suprotnom smjeru od Ninive. »Ali Gospodin posla silan vjetar na more, i nastade na moru jaka bura« (r. 4). Da bi spasili brodsku posadu, »uzeše Jonu i baciše ga u more« (r. 15).

U svojoj prekrasnoj pjesmi Jona je ispričao da ga je Bog slijedio unatoč njegovim naporima da od njega pobjegne. Kada ga je potpuno shrvala situacija i kada je trebao spas, »Jona se pomoli u utrobi ribe Gospodinu, svojemu Bogu« (2:2). Bog je odgovorio i pružio spas ne samo Joni nego i njegovim asirskim neprijateljima (3:10).

Kao što govore obje pjesme, postoje razdoblja našega života kada pokušavamo pobjeći od Boga. Čak i tada nas Isus voli i nudi obnovljeni odnos sa sobom (1 Ivanova 1:9).

– Lisa M. Samra

Isuse, oprosti nam kad bježimo od tebe. Hvala ti što nas voliš, uporno slijediš i pružaš nam spas.