Učinila je što je mogla

Pročitajte: Evanđelje po Marku 14:3-9

3 Kad je on boravio u Betaniji u kući Šimuna Gubavca i bio za stolom, dođe žena s alabastrenom posudom punom dragocjenoga čistog nardova ulja. Ona razbi alabastrenu posudu i izli ulje na njegovu glavu. 4 Na to se neki razljutiše i rekoše jedan drugome: »Čemu to rasipanje pomasti? 5 Mogla se ta pomast prodati za više od trista denara i novac dati siromasima.« I mrmljali su na nju. 6 A Isus reče: »Ostavite je! Zašto je žalostite? Ona učini dobro djelo na meni. 7 Jer siromaha imate svagda među sobom i možete im dobro činiti kad god hoćete; a mene nemate svagda. 8 Ona je učinila što je mogla; ona pomaza unaprijed moje tijelo za ukop. 9 Zaista kažem vam: Svuda po svemu svijetu, gdje se bude propovijedalo evanđelje, kazat će se, njoj na spomen, što je ona učinila.«

Ona je učinila što je mogla; ona pomaza unaprijed moje tijelo za ukop.

Marko 14:8

NA pokretnu traku u trgovini stavila je kutiju s kolačima, rođendansku čestitku i različite vrećice čipsa. Sve je polako klizilo prema blagajnici. Kosa joj je neposlušno ispala iz repa, uokvirujući umorno čelo. Njezino je dijete zahtijevalo pažnju. Blagajnica je izgovorila koliko mora platiti, a njezino se lice rastužilo. »Morat ću nešto vratiti, iako je to za njezin rođendan«, uzdahnula je i sa žaljenjem pogledala svoje dijete.

Stojeći iza nje u redu, druga je žena prepoznala majčinu bol. Taj je događaj nalik onome kada Isus kaže za Mariju iz Betanije: »Ona je učinila što je mogla« (r. 8). Pomazala je Isusa skupocjenim čistim nardovim uljem prije njegove smrti i pokopa. Taj je čin razbjesnio učenike. Isus im je na to odgovorio: »Ostavite je.« Cijenio je ono što je ona učinila. Nije rekao: »Učinila je sve što je mogla«, nego: »Učinila je što je mogla.« Visoka cijena pomasti nije bila njegova poenta. Bio je važan Marijin ulog, ljubav koju je pretočila u djelo. Odnos s Isusom rezultira odgovorom.

U tom se trenutku, prije nego što je blagajnica uspjela prigovoriti, druga žena nagnula naprijed i umetnula svoju kreditnu karticu u čitač i platila kupljeno. Nije to bio veliki trošak, no toj je mami bilo sve. Gesta čiste ljubavi izlila se u trenutku njezinu potrebe.

– Elisa Morgan

Oče, otvori nam oči da danas učinimo ono što možemo.