Hrabra ljubav

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 16:10-14

10 Ako dođe Timotej, gledajte da među vama boravi bez straha, jer on čini Gospodnje djelo, kao i ja. 11 Stoga, neka ga nitko ne prezire, nego ga opskrbite sredstvima da u miru dođe k meni, jer ga čekam s braćom.
12 Što se tiče brata Apolona, usrdno sam ga molio da dođe k vama s braćom. I nikako mu nije bilo po volji da sad dođe; ali će doći kad bude imao vremena.
13 Bdijte, stojte u vjeri, držite se muževno, budite jaki! 14 Sve neka vam biva u ljubavi!

Sve neka vam biva u ljubavi!

1 Korinćanima 16:14

ČETVORICA kapelana nisu bili poznati kao heroji. No, hladne noći u veljači 1943. godine, kada je njihov transportni brod SS Dorchester pogodio torpedo u blizini obale Grenlanda tijekom Drugoga svjetskog rata, dali su sve od sebe da smire stotine prestrašenih vojnika. Dok je brod tonuo, a ozlijeđeni ljudi skakali u pretrpane čamce za spašavanje, kapelani su smirivali situaciju »propovijedajući hrabrost«.

Kad su ponestali prsluci za spašavanje, svaki je skinuo svoj i dao ga jednom od onih mladića. Odlučili su sići s broda da bi drugi mogli živjeti. Jedan preživjeli je rekao: »Bilo je to nešto najdirljivije što sam vidio ili se nadam vidjeti s ove strane neba.«

Kad je brod počeo tonuti, kapelani su se zagrlili i glasno molili, hrabreći druge.

Hrabrost je bila njihova snaga. Ljubav je bila dar koji su ponudili. Pavao je poticao sve vjernike na takvu ljubav, uključujući i one u korintskoj crkvi izloženoj raznim nedaćama. Potaknut sukobima, korupcijom i grijehom, Pavao ih je pozvao: »Bdijte, stojte u vjeri, držite se muževno, budite jaki!« (r. 13) Zatim je dodao: »Sve neka vam biva u ljubavi!« (r. 14)

To je zapovijed za svakog vjernika u Isusa, posebno tijekom krize – iskazati drugima njegovu ljubav.

– Patricia Raybon

Isuse, kad se ne osjećamo hrabro, što je često, potakni nas da odvažno pružimo ljubav drugima.